La cita electoral, cal recordar, està fixada en el calendari, però la seva celebració dependrà de l’evolució de l’epidèmia. De fet, tot apunta que la decisió definitiva sobre si es tira endavant o s’ajorna es prendrà aquesta setmana. Sigui quina sigui, com explica el cònsol espanyol, Antonio Prats, “ho tindrem tot previst; treballem com si es fessin”. En tot cas, “si finalment diuen que no, ho aturarem tot”.
La xifra d’electors possibles arriba als 14.000, tot i que es calcula entre 2.500 i 3.000 que ho farien de forma presencial a la seu diplomàtica
Les eleccions, de fet, ja tenen un precedent: els comicis bascos i gallecs celebrats al juliol. Ara bé, des de la seu diplomàtica es té clar que tot serà molt més complex. En primer lloc, perquè la situació sanitària és molt més complicada que llavors. I, en segon, pel fet que el nombre de votants potencials és molt més elevat. “Parlem de gairebé 14.000 electors possibles”, recorda Prats, tot remarcant que en les darreres autonòmiques hi van participar uns 3.500 residents, dels quals 2.500 de forma presencial i 1.000 enviant el vot per correu.
“Entenem que hi haurà una participació més elevada. I serà una mica més complicat, però també tenim la sort que hi ha més dies”, comenta el cònsol general. Per ara, l’urna estaria oberta del 10 al 12 de febrer, a l’espera que el termini es pugui ampliar al cap de setmana si així ho estima convenient la junta electoral. “Per tant, es pot espaiar la votació”, afirma Prats.
L’espai on s’ubicarà l’urna es mantindrà. “Tenim la sala de baix, que és prou gran per habilitar-la amb les mesures que Sanitat demana. També farem dos circuits, un d’entrada i un de sortida. Seguirem les recomanacions tant d’Andorra com d’Espanya”, comenta el diplomàtic, que deixa clar que “qui vulgui votar presencialment ha de saber que serà segur”. Tant pels electors com “pels nostres treballadors” que, recorda, se sotmeten a cribratges periòdics facilitats des del Govern.
Per ara, en tota la preparació hi ha “normalitat”, més enllà d’aquestes mesures especials per garantir que el risc de contagi amb el coronavirus és mínim. Ara bé, hi ha aspectes pendents de determinar, com ara si a la sala podrà haver-hi apoderats o representants dels diferents partits o, sobretot, si alguna persona que hagi estat diagnosticada amb la Covid-19 o confinada per haver estat en contacte amb un positiu podrà anar presencialment a votar. “Estem pendents d’instruccions”, comenta Prats.
Pel que fa al calendari, s’apropa una de les primeres dates claus: el 19 de gener. És el dia límit per fer el tràmit de demanar el vot pregat. Prats remarca una novetat d’aquesta cita: no cal esperar a rebre el tradicional avís. Si algú es vol avançar, ho pot fer de forma telemàtica a través de la web de l’Institut Nacional d’Estadística.
Comentaris