La responsable del comú d’Escaldes-Engordany i la persona que ha estat al capdavant de tot el projecte, Cyrille Ferrandis, explica que ha estat una experiència molt positiva i de la qual han après molt: “Han treballat molt, s’han integrat molt bé amb l’equip que treballava a la Farga i han compartit bons moments”, manifesta.
Pels tres joves, ha estat un voluntariat molt enriquidor. “Hem après molt perquè teníem a l’especialista en pedra seca que ens ha explicat totes les tècniques sobre una de les formes més antigues de construcció”, explica el Jeffrey, un dels voluntaris. L’experiència també els ha servit per provar altres activitats molt típiques d’Andorra com fer una via ferrada: “Ha estat molt bonic tot el projecte en general i totes les activitats que hem fet a la natura”.
“Marxem sabent com construir, quines són les propietats del material de la pedra, com canviar-li la forma, i sobretot sabent molta història sobre la Farga del Madriu”, explica la Suzzana, una altra de les participants. I és que al llarg de les dues setmanes i de la mà dels professionals i dels tècnics, els joves han pogut observar des de dins com estava funcionant tot el procés de reconstrucció de la Vall del Madriu, així com conèixer alguns guardes forestals de la zona i han pogut parlar amb els investigadors que treballen en la conservació de les espècies en perill d’extinció presents a la Vall.
Tot i que en aquest projecte ja no hi podran tornar a treballar, ja que la restauració de la Farga del Madriu ja ha finalitzat, la Suzzana apunta que en un futur li encantaria tornar al Principat i poder treballar en altres zones o fer alguna cosa per estar més connectada amb la natura.
Comentaris