A l’ofici religiós, doncs, hi havia novetat. Bé, una novetat recuperada. La figura de la verge del Roser va ser trobada fa temps a un armari de l’església. Com ha explicat Robert Lizarte, tècnic de Museus i Patrimoni del comú encampadà i també president de Velles Cases Andorranes, es va constatar que datava del segle XVI. Això la converteix, ha remarcat, “en una de les més antigues de la parròquia”.
El seu estat, però, era deficient. El pas del temps no l’havia personat. Estava, de fet, a la llista d’objectes que Patrimoni Nacional té pendents de restaurar, però aquesta és llarga. Molt llarga. I, per això, a Encamp van intentar accelerar pel seu compte. Com? Buscant els diners necessaris a través de la gent de la parròquia.
I es va aconseguir. En total, 1.586 euros. Aquesta quantitat, aportada principalment per Gasopas però també per diferents ciutadans encampadans ha permès dur la talla a una empresa especialitzada i aquesta s’ha encarregat de la tasca. “Ha estat més netejar-la i tenir-hi cura”, ha indicat Lizarte. I, un cop finalitzat el treball, els feligresos l’han pogut gaudir.
Com s’ha dit, la talla ha presidit la missa. I Lizarte deixa clar que continuarà ben present a l’església de Santa Eulàlia. “No la guardarem en cap museu. Volem que la gent les pugui venerar i pregar-hi. I, sobretot, se la faci seva i l’estimi”, ha comentat.
El mateix es vol per a les altres dues figures que ara es troben encara en procés de restauració, també gràcies als diners posats pels feligresos. En concret, són una representació de Sant Isidre i de Sant Feliu. Totes dues daten del segle XVIII. S’espera que estiguin completament renovades en les pròximes setmanes.
Comentaris