La vacada de Canillo torna a passar per boxs

(AMB VÍDEO) El sanejament que s'ha fet aquest dimarts al Forn de la Solana ha sigut el tercer en poc més d'un mes, el primer per prevenir la llengua blava i aquest darrer la IBR

Les vaques de Canillo ja li han agafat el truc al tancat de sanejament. No ha sigut per pròpia voluntat, sinó a força de creuar-lo tres cops en poc més d’un mes. A finals de juliol van rebre la primera dosi de la vacuna contra la malaltia de la llengua blava i, vint-i-un dies després, la segona. Aquest matí, els ramaders i el vaquer del comú han tornat a muntar boxs perquè les veterinàries tractessin el bestiar. Aquesta vegada, però, han rebut la vacuna de la rinotraqueïtis infecciosa bovina (IBR), una malaltia que pot provocar l’avortament del fetus.

La jornada de sanejament ha arrencat a les nou del matí a l’estació d’esquí de Grandvalira i ha comptat amb la participació d’una vintena de ramaders, que procuraven que la desfilada tingués lloc sense grans altercats. Vaques, toros i vedells han rebut la punxada que els protegirà de la IBR, una malaltia que, a banda de l’avortament, pot causar, encefalitis, conjuntivitis i altres manifestacions clíniques més greus.

La cap de servei de Veterinària i de Salut i Protecció Animal del departament d’Agricultura, Sònia Abad, duia una llibreta a les mans. A les seves pàgines estaven apuntats els números dels cròtals que identifiquen els animals i, a mesura que la seva companya veterinària injectava la vacuna a un animal, feia una ratlla al full. Un menys entre reixes. Aquest procediment l’han repetit dos-cents vuitanta-cinc cops, fins que tots els bovins han tornat a ser lliures.

Vacunades les vaques de Canillo contra la IBR i la llengua blava

Segons ha explicat Abad un cop finalitzada la tasca sanitària, des de Govern s’ha preferit “posar les vacunes contra les dues malalties en dates diferents per evitar qualsevol efecte secundari”. I com que el país i els territoris del voltant estan presentant diversos casos de remugants infectats per llengua blava, s’ha donat “prioritat” a controlar aquesta patologia.

Una de les persones que ha notat més un canvi en el ritme de treball ha sigut el vaquer de Canillo, Miquel Font. L’estiu sol ser una època de dies llargs, sí, però més trànquils. I aquest any, amb la propagació de la llengua blava pels Pirineus, no ha sigut així. “Tancar els animals tres cops per preparar-los pel sanejament requereix temps i paciència”, ha destacat Font. “Però si s’ha de fer, es fa, i no passa res”, ha afegit.

Pels ramaders i les veterinàries, els mesos de juliol i agost també han estat “excepcionals”. Els propietaris dels animals han visitat amb més freqüència els bovins a l’estació d’esquí de Grandvalira i les expertes en salut animal han dedicat diversos dies a vacunar els animals sans i extreure mostres d’aquells que presentaven símptomes de llengua blava. 

En pocs dies, Font s’emportarà la vacada al Maià i la Portellà perquè continuïn gaudint de les pastures d’alta muntanya abans que arribi el fred i les primeres nevades i hagin de tornar a cotes baixes. Tard o d’hora això passarà, però el que els ramaders esperen que no torni a donar-se ja més cops aquest any és una altra ronda de vacunació inesperada.

Comentaris (1)

Trending