Ben pocs saben que al Principat s’hi ha dissenyat, desenvolupat i fabricat, de manera pràcticament íntegra, un vehicle. Tan original com psicodèlic. L’empresa alemany instal·lat a Encamp Helmut Hartung és l’impulsor del ‘Hartung Sparta Nature’, un vehicle que ja té uns quants anys i que ara cobra força per dos motius: la Poste vol convertir la imatge del vehicle en un dels segells que la companyia dedica a Andorra l’any que ve i el ministeri de Cultura pretén que el cotxe formi part del futur Museu de l’Automòbil.
Helmut Hartung està encantat amb les dues propostes. Alhora, l’empresari alemany, que també fabrica uns cascs molt més lleugers dels que tradicionalment porten els motociclistes, ha descobert ara, gràcies a l’interès de la companyia postal francesa i del departament governamental, que el seu és l’únic vehicle ‘Made in Andorra’. Un vehicle molt especial i que des del 2009 -ja fa una dècada, doncs- surt de tant en tant a passejar per salons i certàmens d’allò més específics.
Formalment, el ‘Hartung Sparta Nature’ està concebut com un totterreny esportiu de tres places i amb un motor central V8 turbodièsel de 6,6 litres amb 1.360 cavalls de potència gràcies a la incorporació de tot un seguit de turbocompressors (ostenta un parell màxim de fins a 2.000 Nm). L’automòbil, segons les característiques tècniques oficials del constructor, pesa uns 1.400 quilos i pot agafar una velocitat màxima de 300 quilòmetres l’hora, encara que està limitat a 250. Porta canvi automàtic.
És un esportiu tan especial com de fabricació limitada, limitadíssima. De fet, se’n pretenien fer dos l’any. Però no s’ha passat del primer. En funció dels components del xassís, el preu del cotxe, segons el pressupost i les previsions de l’empresari -Hartung Helmets és la firma alemanya, Andorplastics la que té seu a la carretera dels Cortals encampadana- podia anar dels 400.000 als 700.000 euros.
La recoberta del vehicle es fa amb xapes d’alumini. El xassís estàndard es complementa amb tubs d’acer inoxidable. La versió premium contemplava substituir l’acer dels tubs per titani. Les portes d’aquest cotxe de disseny exclusiu són tipus ‘ales de gavina’ construïdes a base de plexiglass. Els pneumàtics que usaria el ‘Hartung Sparta Nature’ serien els 235/50 a la part davantera i 335/30 al darrere. Uns i altres muntats sobre llandes de titani de 18 polzades.
Sia com vulgui, aquest cotxe dissenyat a la dècada del 1970 del segle passat, i que no va tenir l’èxit que de ben segur el seu impulsor pensava, recobrarà protagonisme en breu. Serà peça de museu i imatge d’un timbre postal de la Poste. D’una manera o altra, doncs, l’únic vehicle parit al Principat -i que podia arribar a tenir un cost de producció de més d’un milió d’euros si el material de la coberta fos Zylon- tindrà el seu tribut. El seu reconeixement.