“Ens ha costat i ens fa pena, però és una decisió madurada i pressa amb consciència”. Així explicava Anna Riberaygua, una de les tres ‘alma màter’ de la botiga, juntament amb Pere Miquel i Maria Babot, la resolució adoptada, que tot just han comunicat als seus clients aquest dimarts. L’establiment estarà encara obert dues setmanes més, però a final de mes posarà fi a 37 anys ininterromputs d’activitat. No desapareixerà del tot. Continuarà venent llibres, però adaptant-se al segle 21 i a la pandèmia: per internet.
“Ens ha costat i ens fa pena, però és una decisió madurada i pressa amb consciència”, explica una de les responsables de la botiga, Anna Riberaygua
Els responsables de la Puça no amaguen que, com molts altres negocis, ha patit al llarg del darrer any l’impacte de la crisi econòmica provocada per la Covid-19, tot i remarcar “l’agraïment” per les “facilitats” donades pels propietaris del que ha estat el darrer local de la botiga, en ple centre històric d’Andorra la Vella. A aquest s’hi suma també el fet que les restriccions aplicades per evitar l’expansió del coronavirus també han tocat molt l’essència de la llibreria.
“Tenir obert, però amb reducció d’aforament, fa que la gent no es pugui estar remenant llibres molta estona. I a nosaltres ens agrada molt el contacte amb ells i aquest, ara, està limitat”, comenta Riberaygua. Davant d’aquest “cúmul de circumstàncies”, els tres propietaris van prendre la decisió, comunicada ara als clients. És un tancament, però, parcial. Desapareix l’espai físic, però continuarà el d’internet.
“Els clients estan tristos”, admet Riberaygua que, però, confia “poder seguir en contacte amb ells via correu electrònic o telèfon”. I és que, deixa clar, “seguirem treballant”. A partir del dia 28, qui vulgui llibres els podrà consultar al catàleg virtual i reservar-los. Després, podrà demanar que se’ls apropi a casa o recollir-los en alguns dels punts que s’habilitaran. De moment, hi ha tres (Cal Sinquere, a Andorra la Vella; La Minjadora, a la Massana; i el Raco de l’Anna, a Sant Julià), però es treballa per tenir-ne a altres parròquies.
D’aquests 37 anys al peu del canó, els responsables de la històrica llibreria es queden “amb el contacte amb la gent i amb tothom que hem conegut”. Assegura que “hem après molt d’ells”. Ara, però, toca “adaptar-se”, tot i recordar que “fa molt de temps que tenim web”.
També deixa clar que la decisió de tancar l’espai físic de la Puça es fa amb l’esperança que pugui ser “provisional”. Així, avança que “si d’aquí a un temps, la situació millora, sempre estem a temps de tornar a obrir”. De moment, però, seguiran actius de forma virtual. Des de l’establiment, es remarca que, malgrat tot, “la cultura és viva” i “també ha d’adaptar-se al dia a dia i a les necessitats”.
Comentaris (2)