Trana celebra i reivindica

L’associació ha celebrat, amb antelació el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple i ha aprofitat per destacar la necessitat d’una unitat de neurologia, o la de donar el tercer pagador

Imatge d'arxiu de la celebració de Trana, l'any 2022.

El pròxim dilluns, 30 de maig, és el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple. L’associació de Tractament i Rehabilitació de les Afeccions Neuromotrius a Andorra (Trana) s’ha avançat una mica en celebrar-lo i ho ha fet aquest dimecres a l’edifici Prada Casadet, amb concert inclòs. El que també ha anat inclòs han estat les reivindicacions. Malgrat que el president hagi assegurat que “no tenim molt per queixar-nos”, no ha perdut l’oportunitat de comptar amb autoritats com el cap de Govern, Xavier Espot, o la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, per sol·licitar una unitat de neurologia o el tercer pagador.

La cita, dirigida a tothom que s’hi volgués atansar a Prada Casadet, incloïa parlaments d’autoritats, concert en directe i coca i xocolata. També, com qui no vol la cosa, alguna reivindicació que altra. Risco ha assenyalat, però, que l’objectiu és “fer visible una malaltia que hauria de ser-ho els 365 dies de l’any, però com que dilluns és el Dia Mundial, i a tot arreu es fa festa, doncs nosaltres encantats de fer-ho també”. Per aquest motiu s’ha comptat amb Patxi Leiva a l’escenari, que ha amenitzat la tarda a tots els presents.

Risco, durant la seva intervenció ha assegurat que “no estem malament, tenim millors condicions que altres malalties”. Tot i això, ha aprofitat per traslladar a Espot algunes inquietuds que es tenen a l’associació. Entre elles, la necessitat de crear una unitat de neurologia. “No havíem fet mai aquesta reivindicació”, ha assenyalat posteriorment, “i es tracta de poder treballar malalties neuromotrius o neurològiques, com pugui ser també l’Alzheimer”.

D’una reivindicació nova, s’ha passat a una que es recupera després de quinze anys, i es tracta de la demanda de crear un centre de dia que sigui multidisciplinari.   En aquest sentit, Risco ha explicat que, en el seu moment, es va reclamar que el país havia de tenir aquestes instal·lacions per poder acollir totes les malalties que comportessin una discapacitat, “perquè tenim moltes coses en comú, totes tenen un component psicològic i psiquiàtric”. Malgrat això, el projecte es va abandonar i ara es considera que “ja està pràcticament projectat i no sabem per què es va aturar”. I ara es torna a desenterrar aquesta intenció de poder tenir un espai que asseguri “la dignitat i el benestar de les persones, que no hagin de passar un dia tancades a casa i que puguin sortir i fer les seves activitats”.

“Facilitem que la gent pugui accedir a la sanitat, perquè és intolerable que en un país com el nostre no es pugui perquè no es té dines, i no parlo de gent gran o gent jove, parlo de tots”

Per últim, Risco ha tret a col·lació la figura del tercer pagador, “que és una vella reivindicació”. En aquest sentit, ha assenyalat que “les raons entenc que són les normals”, i ha demanat, com s’ha fet amb altres qüestions, poder fer una prova pilot “i podem tornar enrere des d’enllà si no funciona”. Així mateix, ha insistit que el tercer pagador ha de ser per a tota la població, “facilitem que la gent pugui accedir a la sanitat, perquè és intolerable que en un país com el nostre no es pugui perquè no es té dines, i no parlo de gent gran o gent jove, parlo de tots”.

Durant els parlaments, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha assenyalat que, des de la capital, es treballa principalment per fer la parròquia accessible a tothom, “perquè les voravies són de tots”. Pel que fa a Pallarés, ha remarcat que Trana no és una associació que “únicament demanden, sinó que són molt actius i fan activitats i es reuneixen, i continuarem al vostre costat”.