La teràpia més natural

El bany de bosc és una tècnica japonesa que ja s’utilitza com a remei mèdic contra l’estrès i altres malalties psicològiques i In2theforest l’aplica als paratges andorrans

Una de les activitats grupals d'In2theforest

El ‘Shinrin Yoku’ o bany de bosc en japonès, és una pràctica que, mitjançant la retornada a la natura, ajuda a pal·liar estrès i altres malalties psicològiques. Aquesta teràpia natural ja s’ha aplicat molt més enllà del país nipó, i l’any passat va aterrar a Andorra de la mà d’In2theforest, format per Josefina Soffia i Joan Badias. Ambdós certificats com a guies d’aquesta activitat, i el Joan com a psicòleg especialitzat en neuro-psicologia.

“El Shinrin Yoku és retornar on originalment es va donar el desenvolupament humà. Hem canviat l’àmbit forestal per viure a la ciutat. Hem deixat enrere olors i colors vius, pel negre, el gris, el fum...”, explica Joan. Amb aquesta pràctica, per tant, la persona retorna al seu origen més primitiu, recupera el contacte amb la natura i, en el procés, ho fa amb u mateix. Aquesta seria la finalitat dels banys de bosc, aconseguir una relaxació extremadament profunda.

 “Ens visita també molta gent de fora, però tenim moltes persones d’aquí. La clau és que es tracta d’una activitat per a tota la família, que no suposa un gran exercici físic”

Andorra té els paratges perfectes per a aquesta pràctica, i sembla que la iniciativa d’In2theforest ha tingut gran acollida. “Ens visita també molta gent de fora, però tenim moltes persones d’aquí. La clau és que es tracta d’una activitat per a tota la família, que no suposa un gran exercici físic”, explica la Josefina. I és ben cert que aquest és un punt important dels banys de bosc, que el desgast corporal no intervingui en la pau mental. Per això, es busquen llocs on la superfície sigui propícia perquè persones de totes les edats hi puguin participar.

Però, els beneficis del Shinrin Yoku no estan avalats únicament per una filosofia que es remunta mil·lennis enrere, estudis científics han demostrat el seu impacte positiu en la salut. “Hi ha certs països en què els doctors fan una recepta de banys de bosc, i és una realitat”, apunta la Josefina. Per poder aconseguir-hi els millors resultats, ells preparen recorreguts individuals per tractar afeccions més concretes. “Si tenim algú amb depressió o que hagi que tractar alguna cosa més greu, preparem una sessió especial, que s’adapti a les seves necessitats”, explica el Josep.

A més, els banys de boscs ajuden al sistema immunitari. En aquest moment en què la salut està tan present en la vida de tothom, aquest mètode natural ajuda a prevenir malalties d’una forma natural. “En aquesta activitat aconseguim que el cortisol, que és l’hormona que es produeix quan hi ha estrès es redueixi. Així, el nostre cos comença a fabricar cèl·lules anti-cancerígenes i que la nostra salut sigui més forta”, explica el Josep.

En definitiva, els banys de bosc són la teràpia més natural ara mateix. A un país com Andorra, on abunden els espais forestals, aprofitar-los per ajudar a la salut en temps de pandèmia és, sense dubte, una aposta guanyadora.

 

Etiquetes: