No és cap secret que, en anys anteriors, de les moltes persones que recalen a Andorra per guanyar-se la vida ho feien, entre cometes, a l’aventura. Arribaven al país sense cap contracte pactat i aquí buscaven. Enguany, aquesta situació no es repetirà. O, almenys, des del Govern no es vol que es visqui pels problemes que podria suposar en plena pandèmia del coronavirus.
“Em van deixar tirat a la ruta” i “em van fer sentir com un criminal”, denuncia un dels ciutadans a qui no han deixat entrar al país, segons la policia, per una qüestió administrativa
Ja s’han comentat diverses opcions que s’estan acabant d’ultimar amb els sectors afectats com ara no donar autorització de residència a quin no vingui ja amb un contracte tancat o diverses opcions per fer proves antiCovid. Per ara, però, cap d’elles està plasmada negre sobre blanc en una normativa. I això que alguns ciutadans sud-americans, més aviat que altres anys, ja han començat a fer cap a Andorra o, com a mínim, a preparar l’estada sigui buscant feina o pis.
Els darrers dies alguns d’ells han denunciat que no se’ls ha deixat entrar a Andorra. Especialment crític amb el viscut s’ha mostrat en Lautaro. Mitjançant un post a un dels grups, explica l’experiència viscuda el cap de setmana. Assegura que dissabte a la nit, quan arribava en bus, “em van deixar tirat a la ruta” després de demanar-li el passaport. Ho va tornar a intentar diumenge, cap al migdia i la situació encara va ser pitjor, segons assegura.
“La policia andorrana em va detenir, em va fer baixes les meves coses del bus, em van dur a una habitació i em van tenir allà tres hores”, relata. Afirma que “em van interrogar, en van fer fotos, em van prendre les empremtes de tots els dits, em van demanar el motiu de la meva reincidència per entrar de nou”. Al final, va tornar a ser enviat cap a Espanya. “Em van fer sentir com si fos un criminal i el meu únic error va ser tractar de fer les coses bé”, manifesta.
Fonts del cos de policia han rebatut aquest relat. Així, s’assegura que “no va ser detingut” i que el que es va fer és “denegar-li l’accés en trobar-se en situació irregular”. Això vindria provocat pel fet que “tenia l’autorització cancel·lada des del final de la temporada”. Sobre el segon intent, s’indica que se li va fer “una diligència de desobediència”. En cap cas, afirma, va haver detenció, ja que “són qüestions administratives, no penals” i que “no se li va fer cap foto ni prendre cap empremta”.
Molts dels usuaris dels grups d’internet qüestionen quin és l’empara legal per no permetre l’accés a Andorra ni tan sols com a turistes
No és pas un cas únic. Altres ciutadans sud-americans han explicat situacions similars. Queda clar que hi ha més zel a les fronteres per controlar la seva arribada. No tant ho està sota quina normativa es denega l’accés. Així, sí que és cert que la llei d’immigració preveu que “l’autorització de treball temporal de fronterer té caràcter improrrogable, i el seu titular, una vegada esgotat el termini de vigència, no pot sol·licitar ni obtenir una altra autorització d’immigració temporal fins que hagi transcorregut com a mínim cinc mesos des de la data de venciment de l’autorització anterior”. És a dir, el text parla de demanar un altre permís, però no de no poder entrar al país.
Alguns han optat per demanar directament la informació al cos de policia. En una de les respostes rebudes, s’explica que s’està a l’espera del que marqui el decret que estableixi el decret amb la quota de la temporada d’hivern i, sobretot, de quins requisits es demanaran per obtenir una autorització de treball i residència. Llavors se cita la disposició transitòria primera de la Llei d’immigració que indica que per accedir al país cal tenir en regla “els visats requerits per entrar i circular legalment a França i Espanya i per tornar a entrar-hi des de territori andorrà”.
Per ara, per tant, tot són dubtes entre aquelles persones que tenen intenció, si el coronavirus ho permet, de venir a fer temporada al país. Interrogants que encara trigaran uns dies a resoldre’s.