Té Andorra estratègia per a la globalització?

Després de tractar sobre les desigualtats, la SAC porta a la Diada Andorrana de Prada de Conflent el debat sobre quin ha de ser l’encaix del país en un món cada vegada més global

“Parlem d’aquesta obertura de mires, d’aquesta internacionalització. Veurem com Andorra se situa en el procés de globalització.” En fi, debatre sobre l’encaix del país en un món cada vegada més global per tal de buscar quina és “l’estratègia” que hauria de seguir el Principat per posicionar-se en la globalització i treure profit dels reptes i evitar les llacunes, sortejar els riscos que també conté.

Més o menys és el que pretén la Societat Andorrana de Ciències (SAC) en la 37a edició de la Diada Andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu que, en aquest cas, es fa per 56a vegada a Prada de Conflent. La jornada dedicada a Andorra tindrà lloc a Prada de Conflent. I els trets fonamentals -21 ponències presencials més 13 d’escrites- s’han presentat aquest migdia al Museu de l’Electricitat de FEDA, un dels patrocinadors de la jornada. Un lloc tan bonic per fer-hi una presentació com maldestre per intentar encabir-hi gent i més gent. En fi, la reflexió sobre la globalització que es farà a Prada caldria fer-la, sovint, sobre la conveniència d’alguns actes. I, més encara, sobre la conveniència de fer segons quins actes en segons quins llocs amb segons quanta gent. 

En fi, que l’acte ha servit per presentar el llibre, el recull, el volum de les ponències de l’any passat al tomb de les desigualtats que d’una forma global hi ha al país. S’hi recullen 33 ponències de molts diferents autors -amb orígens diferents i, per tant, analitzant la desigualtat des de molts angles distints també. La presidenta de la SAC, Àngels Mach, encarregada de fer la presentació del volum, ha destacat el fet que tota mena de desigualtats, al capdavall, “està relligada”. I ha indicat que “si no ho coneixem no hi podem posar remei”.

I si la primera part de l’acte era per citar a tort i a dret els pràcticament 33 articulistes del volum que s’ha presentat, en segon lloc la doctora en Educació Ambiental i assessora territorial per la SAC a la Universitat Catalana d’Estiu, Marta Fonolleda, ha estat l’encarregada d’exposar el tema d’enguany a la Diada Andorrana. El 17 d’agost, al Liceu Charles Renouvier, hi hauran de treure cap des del secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea (UE), Landry Riba, fins a la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor.

I pel mig una notable quota de càrrecs institucionals o professionals de diferents sectors com l’ambaixador polític Vicenç Mateu i la historiadora i diplomàtica Elisenda Vives; el president de la Creu Roja, Josep Pol; el director general de FEDA, Albert Moles, el notari Joan Carles Rodríguez Miñana, els consellers generals Meritxell López i Pere Baró, l’economista Antoni Bisbal, el biotecnòleg Arnau Calvet o el politòleg Albert Gomà, entre molts d’altres. 

Fonolleda ha ressaltat que la globalització, efectivament, és un tema “que no és nou” però que alhora “és molt dinàmic i amb moltes implicacions”. “La globalització és un procés important” per a la qual hi ha d’haver una estratègia concreta. “Volem debatre quina és l’estratègia que ens situa en aquest marc més global.” Per això se’n parlarà a Prada de Conflent. I molts dels que en parlaran, fa un any parlaven de desigualtat. I en fa dos de… 

Comentaris

Trending