Tancant el cercle

El jardí de la Biblioteca Comunal de Sant Julià de Lòria ha acollit aquest vespre la projecció del curtmetratge ‘El mal donat’, una idea va sorgir a les primeres jornades de bruixeria i que s’ha presentat a les d’enguany

El que va començar amb una idea durant les primeres jornades de bruixeria de Sant Julià de Lòria, ara fa dos anys, per descobrir tota la història que hi havia darrere la persecució de les dones a Andorra, segles enrere, s’ha acabat convertint en el curtmetratge ‘El mal donat’, presentat aquest vespre al Jardí de la Biblioteca Comunal. “Jo no sabia tota aquesta cacera que havia passat a casa nostra, i quan ho vaig conèixer vaig pensar que això ho havíem d’explicar amb el nostre llenguatge”, apunta Hector Mas, un dels directors del curt.

Ràpidament, es va posar en contacte amb l’Alfons Casal, l’altre director, per començar a treballar en aquest projecte explicant la violència envers les dones, la culpabilització de la víctima i l’abús de poder que hi va haver. Ara dos anys més tard, tanquen el cercle presentant en primícia ‘El mal donat’, on va començar tot, a les jornades de bruixeria.

Protagonitzat per Clàuria Riera, Núria Florensa, Òscar Rabadán, Joel Pla, Xavier Fernándz i Carol Caubet, la projecció es va gravar l’any passat en diferents indrets del Principat com el museu etnogràfic Casa Cristo, el Museu Casa Rull, els Cortals d’Encamp o l’església de Sant Cerni de Nagol. Explica la història de la Catherina, una remeiera que va acabar sent acusada de bruixeria, com va passar a tantes altres dones, al segle XVI.

Aquest vespre, els assistents als jardins de la biblioteca han pogut donar la primera ullada al curt en primícia, perquè la setmana vinent el curtmetratge s’estrenarà al Festival de Sitges on ha estat seleccionat per competir en la secció Noves Visions, Petit Format.

Mas ha manifestat que els hi feia “moltíssima il·lusió” perquè en alguna ocasió anterior els dos directors andorrans havien dirigit altres curtmetratges amb la intenció que arribessin al festival de Sitges, però no ho havien aconseguit. Aquesta vegada, que segons detalla Mas “ho vam fer més per explicar la història que no pas per anar al festival”, han tingut la sort d’haver estat seleccionats: “Volem que es doni a conèixer la història i pensem que no hi ha millor altaveu que a Sitges, on se celebra festival de gènere més important del món”.

Comentaris

Trending