La superheroïna de cal Ton de Borró

La científica Magda Marquet està convençuda que la revolució biotecnològica que hi haurà aquest segle XXI ha de permetre, ben emprada, aconseguir “un món més sostenible i equitatiu” i on es pugui fer una medicina individualitzada o el combat contra el canvi climàtic sigui real

Si l’escolten, no dirien pas que hagi sortit de cal Ton de Borró, a Canillo. Pels trets dialectals. Per la consideració, per l’experiència, per la trajectòria i el bagatge, segurament Magda Marquet Mandicó és la científica andorrana més important de tots els temps. Enginyera bioquímica, emprenedora en el camp de la biotecnologia, està convençuda que ben portada, la revolució que es preveu aquest segle de la tecnologia aplicada a la biologia ha de fer possible “un món més sostenible i equitatiu”. 

Marquet ha estat l’encarregada aquest dimarts de pronunciar la lliçó magistral d’obertura del curs universitari 2024-2025. Han estat unes quantes pinzellades sobre l’evolució de la biotecnologia a partir de la seva experiència vital i professional, que ha coincidit plenament amb l’expansió d’aquest camp científic. Ep, això sí, “quan pensem en biotecnologia, pensem que té 40-50 anys” però en canvi, “els primers experiments es van fer fa més de 8.000 anys a Mesopotàmia”, quan els nostres avantpassats deixaven fermentar segons què per fer l’antecedent al que seria avui la cervesa. 

Magda Marquet.

Relacionat

“Estava convençuda que la recent pandèmia seria una lliçó per a la humanitat, però m’he equivocat”

No havien fet ni molt menys la seqüenciació molecular. Però a la seva manera, ja aplicaven tecnologia a la biologia. Encara que fos, en aquest cas, en el camp agrícola. És evident, però, que la seqüenciació genòmica i la intel·ligència artificial (IA) ho revolucionaran absolutament tot. “Crec que encara no hem vist res”, ha tornat a deixar anar Marquet davant la platea del centre de congressos d’Andorra la Vella, seu de l’acte inaugural del curs universitari.

La convergència de diversos factors, com la capacitat de computació o la IA, faran que en poques dècades hi hagi “avenços transformadors inimaginables a finals del segle XX”

Magda Marquet ha deixat clar, a la seva manera, explicant la seva trajectòria, començant a apreciar les ciències a l’aixopluc de Denisa Font com a mestra, que era a la sala, que ha estat, és de fet encara, un “testimoni de l’evolució” d’un camp científic al qual va aterrar quan “estava a la seva infància”. La ciència sempre l’ha motivat, la mort de la seva mare degut a un càncer la va posicionar cap al món de la salut i treballar per oferir un món millor als malalts. I en aquestes està. De Canillo a Tolosa i de Tolosa cap als Estats Units, com a una de les més prestigioses integrants de l’‘star system’ recercaire de San Diego.

Marquet i el seu marit, el també investigador del càncer i el VIH François Ferré, també present a l’acte, formen un duet excels a San Diego. Tot plegat, als inicis, “va ser una gran aventura”. Ara tot plegat és una revolució. I la convergència de diversos factors, com la capacitat de computació o la IA, faran que en poques dècades hi hagi “avenços transformadors inimaginables a finals del segle XX”. És a dir, una transformació en tot just mig segle com, potser, la que no s’ha vist en segles anteriors. 

Marquet, que ha explicat que està treballant la seva firma en el desenvolupament i comercialització d’una vacuna elaborada a través d’ARN “més segura” i de la qual ja se n’ha aprovat “la comercialització al Japó”, ha explicat que curar les malalties genètiques, treballar en tractaments mèdics personalitzats o combatre el canvi climàtic amb “solucions més netes i sostenibles”, o fins i tot dotar d’elements que permetin “allargar la longevitat humana”, serà possible. “El futur de la biotecnologia promet tot això.”

SUPERMAN O SPIDERMAN?

Tot plegat, però, “planteja preocupacions ètiques”. I és aquí quan s’ha demanat, per exemple, si la modificació genètica, per exemple, ha de tenir només usos terapèutics o ha de promoure finalitats de millora? I Marquet, en aquest punt, més o menys, ha citat Superman atribuint-li una frase d’Spiderman: “Un gran poder comporta una gran responsabilitat.” D’aquí, ha deixat clar la científica andorrana, que sigui “essencial fer proves rigoroses”, que hi hagi cooperació internacional i una bona supervisió. 

Marquet ha lloat el potencial immens que deixa entreveure la revolució biotecnològica, fins al punt que pot contribuir decisivament a protegir el medi ambient i, més important encara, a “redefinir els blocs de construcció de la vida”. Això sí, l’enginyera bioquímica ha exigit equitat i que tot plegat sigui “accessible per a tothom, no només aquells que tenen recursos econòmics”. En fi, que les revolucionàries millores “beneficiïn tota la humanitat” utilitzant les “eines amb saviesa i supervisió ètica”


 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending