L’empresa creada el 1997 i que actualment dirigeix François Garcia manté un sepulcral silenci de portes en fora. No vol perdre més plomes de les que ja ha perdut. Però de portes endins, segons diverses fonts, hauria avisat que no tolerarà més ‘cambiassos’. D’aquí que la CASS acabés publicant la setmana passada l’adjudicació dels treballs de “manteniment del maquinari i programari IBM per a l’any 2018 que disposa el departament de Sistemes d’Informació”. Una decisió que es publica l’11 de juliol però, compte, s’adopta el 27 de maig. Com en el cas d’SPAI, s’usa la mateixa modalitat contractual. La contractació directa i urgent amb les especificitats que la legislació permet. És a dir, un clar xoc amb l’exclusivitat que se suposa que ostenta l’empresa de la qual és administrador únic i accionista principal Dot Martí, el germà del cap de Govern, Toni Martí.
Si l’empresa que comanda el germà del cap de Govern té l’exclusiva de les feines d’IBM al Principat adjudicar un encàrrec a la societat que avui lidera François Garcia és insostenible
L’adjudicació publicada ara, però, no ha estat absenta de polèmica, segons diverses fonts. Els treballs, valorats en més de 60.000 euros, comprenen tot el 2018. O sia, aquestes feines ja les estava fent Andorsoft. I un dels problemes s’hauria donat quan la intervenció general i delegada a la CASS, que no vol cap mena d’ensurt des que han vist que depèn de com a la Batllia no s’estan per bromes (‘cas SAAS’) va posar el crit al cel advertint l’anomalia que suposava adjudicar una feina a una empresa diferent a la que s’estava mantenint que era la que tenia la potestat exclusiva per fer-ho. ¿Però SPAI té l’exclusivitat o només pot fer exclusivament determinats treballs?
Aquesta pregunta no és banal, asseguren les fonts, malgrat el que expliciti un document signat pel director regional d’IBM al sud de França, Sébastien Pois, en una carta que s’inclou entre la documentació lliurada voluntàriament pel Govern a la fiscalia i al Consell General quan va saltar la polèmica. Un document que és signat a Montpeller… un diumenge. El diumenge 7 de gener d’enguany, per ser exactes. Segons les fonts consultades, hi va haver intents per remoure l’adjudicatari tradicional d’aquests treballs per part de la CASS. I més quan intervenció va alertar de les contradiccions. Però Andorsoft hauria deixat clar que deixaria de fer silenci. D’aquí que s’hauria resolt amb un contracte fins a final d’any i després Déu dirà.
En aquesta ocasió, l’edicte d’adjudicació no el signa el propi cap de Govern. És el president de la parapública gestora de la Seguretat Social, Jean-Michel Rascagneres, qui firma l’encàrrec. I no hauria volgut prendre segons quins riscos, segons les fonts, sabedor que la situació es pot enquistar -de fet, Liberals ja ha tornat a demanar explicacions (ho va fer un després després que 'La Valira' posés altra volta la qüestió sobre la taula) i tot apunta que si no abans de l’estiu només tornar de vacances el cas no només serà una patata calenta per a Toni Martí. La patata estarà bullent. I és que no quadra gairebé res. Sort, només, del silenci d’Andorsoft i d’IBM, que en els seus llocs oficials deixa ben clar, això sí, que l’aliada al Principat és la firma comandada per François Garcia i no la que administra Dot Martí.
De fet, no és que les cartes de presentació de les empreses siguin unes credencials definitives. Però si es consulta la pàgina electrònica d’una empresa i l’altra, tractant-se com es tracten, de firmes dedicades al món de la telemàtica, no hi ha color. Vaja, que si fos per imatge, IBM no tindria cap dubte alhora de fer la tria. Mentre Andorsoft usa un vehicle luxós, SPAI s’enfila en utilitari vell, atrotinat i mancat d’alguna roda que altra. Que no és això el que compta, que quedi clar. Però tot ajuda i molt. I Andorsoft ara per ara val més pel que silencia que no pal pel que xerra. Si mai bufa un altre vent potser la patata ja no estarà sols bullida. S’haurà cremat. Per molt que la fiscalia es posi una bena als ulls i recrimini a la policia que essent part denunciant no confia en ells per investigar aquest cas. I tal dia farà un any.
Comentaris