“La farem grossa per la festa major”, avança Jaume Torra, director de l’Esbart Laurèdia amb molt optimisme pels actes de celebració, tot i reconèixer que l’incendi del Centre Cultural i de Congressos els ha trastocat una mica els plans per la presentació de les activitats i per una d’elles, especialment, que és la trobada amb els antics dansaires.
Jaume Torra és el successor a la direcció d’ Esperança Ivern, Joan Vergés i Jordi Torres que han anat ocupant el lloc des del 1963. L’Esbart Laurèdia va agafar el relleu de l’Esbart Andorrà, el primer grup folklòric de Sant Julià de Lòria que va ser fundat l’any 1951 per tres dansaires de l’Esbart Verdaguer de Barcelona, una entitat artística fundada el 1945 dedicada a la recuperació i difusió de la dansa i les tradicions folklòriques de Catalunya, i els Països Catalans en general, mitjançant l'espectacle. Aquesta entitat es va dissoldre l’any 1987.
Després de la desaparició de l’Esbart Andorrà, un grup de dansaires lauredians van voler continuar l’activitat. Daniel Areny, el músic que els acompanyava va confiar a la seva esposa, Esperança Ivern la direcció de la nova associació.
El punt d’inflexió de l’Esbart Laurèdia va arribar l’any 1988 amb la representació d’’Història i Llegenda d’Andorra’ en motiu de la celebració del 25è aniversari, on s’escenifiquen llegendes i fragments de la història del Principat i entre els protagonistes hi havia Daniel Areny.
L’any 2008 assumeix la direcció artística en Jaume Torra. En destaquem la tasca d’investigació i recuperació de danses i músiques d’Andorra, i concretament de Sant Julià de Lòria, com són ‘El contrapàs del Bou’, ‘Danses del temps que no torna’, ‘Ball de Cornuts’ ‘El Porrer de Sant Julià de Lòria’, aixi com la creacio de l'espectacle ‘Terra’ estrenat en commemoracio del 600 aniversari del Consell General.
L'Esbart Laurèdia es l’encarregat de mantenir viu el ball de ‘La Marratxa de Sant Julià de Lòria’ per la festa major de la parròquia, i des de la seva creació al 1998 del ‘Ball de la Mare de Déu de Canòlich’ que té lloc el día de l’aplec a l’exterior del santuari.
La celebració del 60è aniversari ja ha tingut un primer acte amb els Marratxins que van participar al carnaval de Sant Julià.