Els secrets de 'Mata Mua'

Al darrere de la joia de la valuosa col·lecció de pintures de Carmen Cervera hi ha una trama d'intriga amb una fugida i alguns interessos

Comentaris

'Mata Mua' és un quadre de Gauguin que podria ser el títol d'una novel·la negra, d'intriga, o d'una pel·lícula de suspens que qualsevol director de prestigi voldria dirigir. Al darrere del quadre, que es presentarà aquest dimarts al museu Thyssen d'Escaldes-Engordany, hi ha una trama amb una fugida, alguns interessos i molts secrets.

És la joia de la col·lecció personal que Carmen 'Tita' Cervera va dipositar a la sala L1 del Museu Thyssen de Madrid. Com la resta de les 426 obres està prestada a l'Estat espanyol des de fa uns vint anys, els mateixos de tensions entre la baronessa i els diferents governs del país veí. El 30 de març, en plena pandèmia del coronavirus, Cervera va aconseguir el permís d'exportació del quadre, que està valorat en uns 40 milions d'euros.

El 'Mata Mua', de Paul Gauguin.

Relacionat

El 'Mata Mua' estarà al Thyssen a partir de la setmana vinent

El seu destí final i el de les altres obres està condicionat al resultat de la negociació entre el ministeri i la seva propietària. En un principi es va especular sobre la possibilitat que 'Mata Mua' sortís a la venda però el més previsible, a la vista dels antecedents, és que sigui una estratègia de cara a la negociació que s'ha de fer el 30 de setembre. Serà quan el ministeri de Cultura espanyol posi preu al lloguer de la col·lecció amb l'obra de Gauguin inclosa.

El quadre va sortir de Madrid el passat dia 8 de juny entre grans mesures de seguretat

El quadre va sortir de Madrid sota grans mesures de seguretat i amb la presència de Lucia Cassol, un personatge clau en la història. Tot i estar jubilada després d'ocupar el càrrec de cap de registre al Musseu Thyssen de Madrid, va ser l'encarregada del trasllat, des que el quadre es va despenjar fins que va arribar a mans de la seva propietària. El paper de Cassol és el que es coneix en aquest àmbit com el 'correu'. Decideix com s'ha de protegir el quadre, amb quines condicions de temperatura, i fins i tot, com és el cas en aquesta ocasió, la persona encarregada viatja en el camió que el transporta juntament amb els dos conductors. El trasllat es va fer amb una caixa que fins i tot incorpora un sistema en suspensió antimoviment.

Abans, l'operació de sortida havia estat tancada per dos dels advocats de la baronessa, els exministres Ángel Acebes i José María Michavila, que també s'encarregaran de les futures negociacions. Mentrestant, el passat dia 8 de juny un camió blindat s'emportava el quadre. Al davant i al darrere dos vehicles més amb personal de seguretat privat armat. El camió no pot passar d'una velocitat determinada i no es pot desviar del recorregut que s'ha marcat amb antel·lació. La primera nit el 'Mata Mua' va dormir a la cambra cuirassada de l'empresa de transports.

Carmen Cervera al costat del 'Mata Mua' el 1999.
Carmen Cervera al costat del 'Mata Mua' el 1999.

El dia 9 arribava a mans de Carmen Cervera, que va poder comprovar que la pintura estava en perfectes condicions despres del viatge i que la seva propietària hagués marcat, i amb molta contundència, territori. Mai havia estat així. El pròxim dimarts s'obre un nou capítol d'aquesta història apassionant. La setmana passada, l'exministra espanyola de Cultura Angeles González Sinde l'acusava de fer xantatge a la qual cosa, la baronessa explicava en una entrevista al diari 'ABC' que "aquesta paraula no està en el meu vocabulari, ni en la meva manera ser". En tot cas, queda clar com ella mateixa afirma que el 'Mata Mua' "és l'amor de la meva vida". Aquesta pintura és per ella el mateix que Rosebud pel 'Ciutadà Kane', una mena de mantra. Amb el seu nom van batejar el seu vaixell. És una imatge recurrent en la vida de la baronessa i com el significat de Rosebud, està plena de secrets.

El quadre fa uns quants dies que és a Andorra, en un búnquer que la baronessa Thyssen va fer construir a prop d'on té les dues propietats, els dos xalets on formalment ella i el seu fill Borja fan estada quan vénen al Principat. Al museu ubicat a l'antic Hostal Valira, el Gauguin seria 'l'artista' convidat en el marc de l'exposició que hi ha ara a la pinacoteca escaldenca. La mostra "Influencers' en l'art. De Van Goyen al 'Pop Art" en principi hauria d'estar penjada a les parets del Thyssen andorrà fins al 6 de setembre. El 'Mata Mua' caldrà veure fins quan hi serà. Si hi és.

Comentaris

Trending