Com bé ha dit durant el seu discurs la consellera del comú d’Escaldes-Engordany, Anna Garcia, qui en aquesta ocasió parlava com la “padrina” encarregada de presentar el llibre ‘Làser’ del seu germà, Frank Garcia: “compreu llibres per Sant Jordi i compreu d’autors i editorials andorranes”, i precisament aquest és l’objectiu que hi havia al darrere de l’esdeveniment de presentació que s’ha fet aquesta tarda. Una setzena d’obres de diferents estils, però que la gran majoria tenen un vincle amb Andorra.
Els autors, que venien acompanyats de “padrins” literaris, han presentat les seves obres en un format ràpid i distès. Amb un temps limitat de cinc minuts, cada padrí ha hagut de captivar el públic i convèncer-los de la importància del llibre que apadrinava, tot destacant els elements més rellevants de l’obra i la seva connexió amb la cultura andorrana. En la primera categoria, es trobaven els clàssics: una publicació de James Baldwin i una altra de Konstantín Paustovski que han estat editades al català per l’editorial Trotalibros.
En el cas del llibre del primer, ‘Preguntem-ho als quatre vents’, la seva padrina ha volgut ressaltar que es tracta d’una història que va molt lligada a la vida de l’autor, en un context d’un home negre i homosexual dels anys 50-60-70 als Estats Units, on a través de cada paraula l’autor “s'enforatava a un dolor que vivia ell”. Pel que fa a l’obra de Paustovski, ‘Una joventut convulsa’, a través d’un relat on es desdibuixa la “fina línia entre la realitat i la fantasia”, explica la seva experiència en els temps de la Primera Guerra Mundial i fins a la Revolució de 1917.

Després d’aquestes breus presentacions, ha estat el torn dels autors que sí que eren presents a la sala, i que en aquest cas, havien estat guardonats amb algun premi literari l’any 2024. És el cas de ‘L’ascens dels rebels’, una obra de Mariona Bessa. El seu padrí ha descrit l’obra com “una novel·la de fantasia distòpica i juvenil que fa moltes referències a altres sagues literàries” i que és ideal per introduir-se al món literari. El llibre està escrit en primera persona, amb l’objectiu que les noies “puguin connectar més amb la protagonista i empoderar-se”, ha explicat l’autora. També ha presentat el seu llibre 'Tolls', Nil Forcada, que en aquest cas, encara no està publicat, però se’n va endur un Fiter i Rossell per la seva feina. És un conjunt de nou relats d'aquells que serien considerats els “secundaris d’una història”, en el marc dels aiguats del 1982.
En la categoria de novel·la, i després de l’èxit del llibre ‘Cossos estranys’, Eva Arasa, ha presentat el seu segon relat titulat ‘L’ànima separada del cos’, una novel·la que la seva padrina ha descrit com “molt negra i intensa que tracta temes com l’assetjament escolar, una realitat que no podem abandonar”.

Tot seguit, ha estat el torn de presentar ‘Colls d’ampolla’, el primer llibre que ha escrit el corrector Marc Cortés. En aquest cas, el seu padrí, era un altre autor que està ben acostumat a fer aquesta mena de presentacions: Iñaki Rubio. Aquest, ha volgut remarcar que, tot i que Cortés era la persona que li ha corregit en tantes ocasions els seus llibres, “era un escriptor amb potència”. La novel·la mostra aquelles dificultats que se’ns poden plantejar a tots a la vida i l’angoixa vital que comporten, relatades amb molta naturalitat i sobretot amb molt d’humor.
Cortés ha passat el micròfon als germans Frank i Anna Garcia, on la darrera -actuant com a padrina- ha explicat que va ser una sorpresa quan “el meu germà metge ens va dir que havia escrit un llibre”. I és que la història és, si més no, curiosa. Un dia després d’un congrés, el doctor va escriure unes quantes línies sobre una experiència que li havia passat en el viatge, que el va portar a pensar en allò que ens preguntem tantes vegades “Què podria haver passat?”. Després es va oblidar d’aquest paper, fins que durant la pandèmia, regirant uns calaixos el va trobar i va decidir escriure aquesta novel·la policíaca anomenada ‘Làser’. La consellera ha aprofitat l’ocasió per animar a la gent a comprar llibres per Sant Jordi, i sobretot “compreu de les editorials andorranes”.

I com en tota presentació de diversos estils de llibres, també s’ha donat veu a aquells de divulgació amb obres com ‘Simbologia i pensament màgic al Pirineu’ i també amb ‘Consideracions sobre l’art rupestre i popular’, dos llibres de l'Investigador i divulgador, Jordi Casamajor, on es mostra la simbologia i les llegendes associades al Principat que malauradament s’estan perdent. També el llibre ‘La fi del Renegat’, de l’autor Andreu Bosch, que mostra com “estimar la llengua i com navegar en el marc incert de la literatura en català”, a través d’unes narracions de Marian Vayreda.
Els viatges també han tingut el seu moment de protagonisme, però no mitjançant una guia, sinó amb “La dèria de viatjar’, un llibre de Roser Calvo, que explica les seves vivències del viatge que va fer durant sis mesos, i on li van passar coses que mai hagués imaginat en algun dels indrets, com quedar-se sense hostal a Austràlia per ser una dona major de 35 anys.
En la categoria de llibres infantils, s’ha presentat ‘La Canòlich i el misteri de la neu’, un llibre d’il·lustracions de Cristina Rodríguez. El seu padrí ho ha volgut remarcar molt al llarg dels seus minuts, “quan vaig llegir el llibre em va obrir una porta a la infància”. En aquesta vessant també artística, es troba el relat de Sylvette Lluch, ‘El silenci de la broma’, un llibre que va escriure amb molta passió, i del qual va dissenyar la portada.
Finalment, l’acte ha tancat amb la presentació d’‘Un any de la nostra vida’, una obra de teatre que va escriure Xavier Fernández Hermoso, més conegut com el ‘Sisquet de cal Sinquede’, abans de morir. L’editora del llibre, Fabiola Sofia Massegossa, ha assegurat que “el Sisquet, sempre havia tingut el desig d’escriure una obra de teatre ell mateix”, i així ho va acabar fent, relatant les vivències dels passadors que hi havia al Principat durant la Segona Guerra Mundial i la Guerra Civil Espanyola.
Comentaris