La salut mental, l’amenaça invisible que cal treure a la llum

Govern i el SAAS han celebrat el Dia de la Mundial de la Salut Mental incidint en la importància de trencar els estigmes i tabús que encara amb especial èmfasi en els problemes que es poden generar derivats de la feina

Foto de grup dels participants en el Dia Mundial de la Salut. SFGA/JAViladot

Aquest dijous se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, una jornada que des del Govern i des del SAAS han aprofitat per conscienciar a la població de fer visibles els problemes que pateixen una part de la població i eliminar l’estigma que encara hi ha. El cap del Servei de Salut Mental, Carlos Mur, ha destacat la importància en la prevenció de riscos en les empreses també s’hi inclogui aquesta faceta perquè assegura que “l’ansietat i la depressió han desplaçat el dolor crònic com a principal motiu de la baixa laboral”.

La darreres dades festes públiques per la Caixa Andorrana de Seguretat Social mostren com en els darrers tres anys hi ha hagut un augment de les baixes i la seva durada per trastorns mentals. Això és conseqüència d’una societat que cada cop va més estressada i que, en moltes ocasions no pot o no és capaç de desconnectar, per exemple de la feina. Carlos Mur ho ha deixat clar en la seva conferència que “l’ansietat i la depressió han desplaçat el dolor crònic com a principal motiu de baixa laboral”. Per a ell és molt important que les mateixes empreses que promouen la prevenció dels riscos en el treball incloguin també la salut mental. L’ha definit com “una amenaça invisible” perquè no es tant tangible com un accident laboral. En aquest sentit, exposa que hi ha estudis que determinen que “el 12% de persones amb càrrecs de responsabilitat pateixen ansietat o depressió”.

El mal ambient a la feina és un dels causants, segons Mur, de situacions que poden portar al límit al treballador fins al punt “d’anar-se’n al lavabo a plorar perquè no pot més”

El mal ambient a la feina és un dels causants, segons Mur, de situacions que poden portar al límit al treballador fins al punt “d’anar-se’n al lavabo a plorar perquè no pot més”. Això, diu, té conseqüències negatives en el personal perquè baixa el seu rendiment. Per això, apunta a l’empatia entre els companys de feina i “que no sigui una competició entre ells per demostrar qui produeix més”.

El fet que moltes persones treballin més de vuit hores diàries també influeix en l’estil de vida i per això recomana “sortir deu minuts a prendre el sol, que a l’hora de dinar o sopar es faci amb el temps que requereix o que després de la feina se sàpiga desconnectar i no consultar el correu o el telèfon mòbil”. Tot plegat per remarcar una frase que hem sentit diverses vegades assenyalant que “hi ha vida més enllà de la feina”. Consells que en alguns casos queden molt bé en la teoria, però que són difícils d’aplicar.

Un bon motiu per desconnectar ha estat el partit de bàsquet que s’ha disputat al pavelló Joan Alay entre polítics, personal sanitari o membres d’associacions relacionades amb la salut mental en col·laboració amb el MoraBanc Andorra. Sota el lema ‘Marca’t un triple’, la ministra de Salut, Helena Mas, ha insistit en la importància de parlar i generar consciència per eliminar l’estigma. “Patir qualsevol problema de salut mental no ens fa ser més dèbils, sinó que ens fa més humans”, ha remarcat.  La detecció precoç és molt important per “identificar signes de malestar” i apel·la a les polítiques públiques i també a la formació de tots els agents implicats per “poder trencar murs i desmuntar perjudicis”.

Durant el manifest que s’ha llegit al mig de la pista just abans que comencés a botar la pilota, s’ha remarcat la importància que les persones que pateixen algun tipus de trastorn “tinguin accés a un habitatge digne i evitar el risc d’exclusió social”. En aquest sentit, s’ha posat en relleu el paper de la Unitat de Conductes Addictives com un recurs essencial per lluitar contra les addicions.

Dia Mundial de la Salut
Carlos Mur durant la conferència.
Helena Mas i Gorka Aixàs fent el salt inicial d'honor.
Un moment del partit de bàsquet que s'ha disputat.
Un moment de la lectura del manifest.

Etiquetes: