N’han parlat, d’alguna manera o altra, el cap de Govern, Xavier Espot; la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné; i, sobretot, el director policial, Bruno Lasne. Tots tres han presidit l’acte de jurament de la promoció 57 del cos, la vintena que es forma íntegrament a Andorra. Fa un any que els nou nous agents ja exerceixen. Han passat el període de prova i des d’aquest matí són plenament agents. Amb placa i tot. Un noi i dues noies han liderat la puntuació de la promoció. La majoria han promès el càrrec. Un parell, encara, l’han jurat.
Bruno Lasne ha indicat que actualment a la plantilla són 258 uniformats més 71 tècnics i administratius. L’objectiu seria arribaR a mitjà termini a tenir 300 policies policies. És a dir, els que van d’uniforme algun dia o altre
Un acte tan simbòlic i familiar com feixuc. Però és el que toca. Un acte per refermar la conveniència que malgrat la realitat canviant que hi ha arreu, cal mantenir els alts índexs de seguretat. “A Andorra aquest concepte encara té un significat molt important”. I la policia és el cos “més il·lustrador” de la “defensa d’aquesta seguretat”. Encara que no l’únic, ha deixat clar el mandatari governamental, que ha demanat als nous funcionaris garantir la seguretat “des d’aquesta característica molt andorrana de la proximitat”, que vol dir “acompanyament, ser a prop”.
Espot també ha anunciat que el projecte de pressupost per al 2025 contindrà la dotació necessària per convocar noves places. Quantes no se sap encara. “Ja tindríeu titular”, ha ironitzat Molné en declaracions posteriors i tot confirmant que hi haurà més concursos, més places, sense poder concretar. “Ens falta més personal”, ha tornat a insistir Bruno Lasne tot indicat que actualment a la plantilla són 258 uniformats més 71 tècnics i administratius. L’objectiu seria arribaR a mitjà termini a tenir 300 policies policies. És a dir, els que van d’uniforme algun dia o altre.
I igual com cal avançar en efectius, “és necessària” la presència de més dones (Lasne dixit). “Feminitzar”, dit també pel director. “La nostra professió és molt enriquidora i molt interessant”, ha destacat encara Bruno Lasne, que ha reconegut, però, que és molt possible que “s’hagin de revisar alguns aspectes d’aquesta professió per fer-la més interessant encara pel jovent”. I és que en el darrer procés de selecció, en el que serà la 58a promoció, en principi d’onze integrants, onze places en joc si més no, s’han presentat 24 candidats. Són força més dels necessaris. Però menys dels que es presentaven en altres ocasions.
EXCEDÈNCIES
A més, una vegada aquests joves entren al cos i comencen a treballar, no són pocs, tampoc tots, els que un parell o tres d’anys després, posem-li cinc, veuen la realitat i acaben agafant excedència per poder enrolar-se en altres activitats professionals. “És un element que ens preocupa, és difícil lluitar contra les empreses privades a nivell salarial, és molt difícil.” Ha reconegut però Lasne que hi ha variables més enllà del sou que potser també caldria revisar.
Però la remuneració n’és una segur. I en això treballa Funció Pública. En la revisió de les graelles per comprovar amb exactitud a quin nivell s’està. Perquè hi ha moltes unitats, molts grups i moltes especialitats al cos de policia, però si el ‘money money’ no acompanya, tot plegat sembla perdre força. Per molt que l’uniforme vesteixi. Un uniforme, ep, ha dit Espot, que al final representa “els ulls, les oïdes i les mans de l’Estat andorrà”. Amb la qual cosa, orgull sí, responsabilitat també. I “no perdre l’esperit ideal del servei públic deixant de banda l’altivesa”.
Molné ha donat a entendre que durant el 2025, no pas a l’inici, sí a mitjan o més enllà, s’hauria de començar a notar la feina de revisió de la graella salarial. És a dir, que eventualment hi podria haver algun increment salarial. Ara per ara és més fàcil que es revisin els sous a l’alça que no pas que s’incrementi molt el nombre d’efectius pel fet que hi hagi un eventual acord d’associació. “No estem pensant en redimensionar” el cos per la potencial associació amb Europa. A més, “les mesures de policia administrativa no canviaran” amb el pacte establert amb la Unió Europea, ha tornat a insistir la ministra.
Altres coses, sí que canviaran. “Nous reptes, noves realitats”, ha esmentat el cap de Govern assenyalant durant el seu discurs oficial que ens trobem “en un context internacional cada vegada més radicalitzat”. Ha citat Ucraïna, ha esmentat l’Orient Mitjà. “L’auge dels populismes extremistes cada vegada ho fa tot més complicat. I el fenomen de les xarxes socials tampoc no ajuda, de vegades.” En fi, un batibull global i una alegria particular. Com a mínim, la dels nou nous funcionaris i les seves famílies.
Comentaris (2)