Els reptes digitals, un dilema familiar

Quatre professionals de la docència han posat a debat les vicissituds que comporta una evolució tecnològica imparable que posa als més joves i als seus pares en el centre d’atenció

L’Espai Caldes i, concretament, l’exposició ‘Des-connectats’ d’Àngel Calvente, han acollit el simposi ‘La comunicació en l’era digital a debat’ que comptava amb la presència de quatre conferenciants de renom com són Jordi Busquet, Raquel Caerols, Carles Porté i Joan Micó, tots quatre relacionats amb el món de la docència. I, per tant, vinculats també amb la joventut i l’aprenentatge, dues paraules que s’han repetit infinitament durant unes sessions que han servit per conscienciar i han estat de molt profit per als assistents.

Durant el matí, els qui s’han aplegat a l’Espai Caldes han pogut gaudir en primera persona de tres ponències molt enriquidores. El sociòleg Jordi Busquet, la doctora en creativitat aplicada Raquel Caerols i el professor de l’UdA Carles Porté, han advertit als oients dels reptes i les oportunitats que ens deixa aquesta mutació cultural que presenciem avui en dia. Cadascun d’ells des de la seva branca especialitzada, els tres han pogut analitzar el moment actual i donar unes directrius a seguir pel que fa a l’evolució de les noves tecnologies, que continuen creixent a passos gegants.

“Ha estat molt interessant. Han estat sis hores intenses, però alhora molt amenes, amb diferents professionals i diferents sabers que, des de la cultura, l’art, la comunicació o l’aspecte sociològic, coincideixen en molts temes”, ha conclòs la Carme Soler, comissària de l’exposició ‘Des-connectats’, que es pot visitar fins al dia 6 de juliol, i una de les organitzadores del simposi d’aquest dissabte.

Els quatre conferenciants del simposi, amb un dels quadres d'Àngel Calvente.
Els quatre conferenciants del simposi, amb un dels quadres d'Àngel Calvente.

Soler ha volgut fer una reflexió valorativa d’aquesta jornada incidint en la joventut, una generació a la qual es dona molta importància quan es tracten temes referents a la digitalització: “Els joves han de prendre atenció. Però també ho hem de fer els adults, perquè és una de les conclusions més importants d’avui. Si el nen o el jove té un mòbil, és perquè li ha donat el pare. Fins a quin punt els pares eduquen amb la tecnologia als fills?”, es pregunta la comissària, preocupada per les conseqüències negatives d’aquesta revolució.

Per tancar aquest seguit de conferències, el professor i tutor de la UNED, Joan Micó, ha presentat un estudi sociològic, amb algunes dades xocants, sobre la joventut d’Andorra i la seva relació amb la tecnologia. L’enquesta realitzada al voltant d’un 60% dels joves del país explica que gairebé un 12% dels que han respost han pensat a suïcidar-se alguna vegada, més de la meitat (51,5%) han rebut fotografies de contingut sexual -destacant la gran diferència entre noies i nois-, i més d’un 66,5% assegura tenir més d’un perfil creat a les xarxes socials.

Unes xifres que, tenint en compte l’anonimat dels enquestats, prometen ser molt més elevades. És per això que les jornades d’avui han servit, almenys, per alertar als assistents de la perillositat que poden tenir els dispositius electrònics en els joves si no s’utilitzen de la manera adequada, amb la gestió corresponent dels progenitors, que són els principals responsables dels seus fills.

Comentaris

Trending