Reivindicació d’una exposició

La proactivitat de Sindicatura pot ser el revulsiu per organitzar una mostra, necessària i imprescindible, sobre els campaments que va organitzar el Consell General entre els anys seixanta i setanta

Agost 1963, Fotografia de grup de la mainada amb el bisbe d’Urgell Iglésias Navarri i l’arquebisbe i cardenal de Tarragona Benjamín de Arriba. FELIX PEIG/ANA

L’any 1962 i a proposta del síndic Julià Reig, l’historiador i docent, Pere Canturri va tirar endavant els Campaments del MI Consell General seguint la filosofia del moviment escolta. Van ser els primers campaments mixtes. La família de Canturri conserva moltes fotos d’aquella època que justificarien una exposició.

Van ser molts els infants que van passar per aquells campaments i dels que guarden un gran record. El dinamisme del síndic Carles Ensenyat i de la subsíndica, Sandra Codina poden ser determinants per promoure una exposició de fotografies, una cosa de la que es parla des de fa anys però que mai s’ha concretat.

Els campaments es van fer entre el 1962 i el 1972. Els dos primers anys a l’Aldosa amb una seixantena de participants. A la primera edició i segons recorda Antoni Pol “els van anar a veure un escoltes belgues i aquests van gestionar que poguessin entrar a l’escoltisme mundial al cap d’un any i després de fer la promesa dels boy scouts davant d’uns sèniors vinguts d’Escòcia.

Ordino i Arinsal van ser altres dels escenaris fins que van acabar el 1972 amb l’assistència de 150 nois i noies. Eren vint dies de convivència a la muntanya organitzats per Canturri i la seva esposa, Rosita Campos.

L’objectiu era andorranitzar la canalla explicant la història, les tradicions i les llegendes del país però també valors com la solidaritat, el companyerisme o la superació . Rosita Campos va pujar al Comapedrosa embarassada de set mesos de Miquel Canturri, l’actual cònsol menor d’Andorra la Vella per a qui els campaments “són una part de la meva vida. Vaig créixer allà”, diu i està decidit a parlar amb els síndics perquè la mostra sigui una realitat.

En els campaments hi col·laborava el Bisbat d’Urgell i van ser l’embrió de les colònies populars d’Aina, nascudes des de Càritas Andorrana per prestar durant les vacances escolars una ajuda a les mares i als pares treballadors. Mossèn Ramon havia participat els darrers anys als campaments.

Era l’estiu del 1976. Un nen del Pas de la Casa, tot el dia sol a casa, mentre els pares treballaven en un supermercat, va provocar un incendi al pis. L’accident va ser l’espurna que va moure a crear l’obra social de les colònies populars de Canillo a petició dels ciutadans, que exigien una solució al problema de les vacances dels infants de les famílies treballadores. Es va bastir el Casal Sant Serní al paller de la rectoria de Canillo.

Etiquetes: