En aquest cas, com s’ha dit, plou sobre mullat. El 2020 ja es va fer una primera adjudicació, a Saetde, però un dels participants en el procés va portar l’afer a la Batllia I va guanyar. L’any passat, es va confirmar via Superior que, a l’entendre de la Justícia, el comú no havia justificat de forma correcta per què s’havien atorgat determinades puntuacions. I es va anul·lar la decisió.
Mesos després, l’octubre del 2022, es va aprovar una nova resolució. El guanyador seguia sent Saetde. I, novament, la persona perjudicada no va estar d’acord. I va iniciar un nou procés que, ara, ha arribat al final. I ho ha fet, una altra vegada, amb una tibada d’orelles de la Justícia al comú ordinenc.
La Batllia va anul·lar la decisió perquè va considerar que “no consten uns criteris clars, transparents i objectius que permetin justificar la puntuació atribuïda a les diferents ofertes dels concursants”. I el Superior avala aquesta tesi.
En primer lloc, recorda que “l’administració disposa, en el procediment de concurs, d’un ampli marge d’apreciació a l’hora de determinar quina proposta resulta més avantatjosa o convenient”, però que aquest “ha de partir d’unes fórmules de valoració de les ofertes que siguin el més objectives possible, les quals s’han de predeterminar precisament en els plecs de clàusules administratives”, tot “evitant fórmules vagues o excessivament àmplies, de manera que s’impedeixi una decisió basada en el pur subjectivisme”.
En aquest cas, la resolució posa el focus en dos dels criteris de valoració del plec de bases: la capacitació i l’experiència del guarda major que proposava cada oferta i la memòria descriptiva i tècnica i el pla de negoci. En tots dos punts, el plec apuntava diferents subapartats. En canvi, el que es retreu al comú és que calia procedir a valorar cadascun d’ells. En canvi, “tant la proposta de la mesa de contractació, com la pròpia adjudicació, realitzen una valoració global de les propostes, sense individualitzar les puntuacions que corresponien per cadascun dels subcriteris establerts en el plec de bases”. I aquí és on s’apunta que “el resultat final d’aquesta valoració conjunta ve a reproduir exactament la mateixa valoració que es va atorgar en la primera adjudicació que va ser anul·lada per la sentència inicial del Tribunal de Batlles”.
Calia, remarquen els magistrats, que aquests subapartats fossin “puntuats de forma individualitzada, per tal de respectar les exigències del procés de valoració”. I, per això, entenen que cal validar la sentència de la Batllia. La resolució, doncs, torna tot el procés al punt de partida; caldrà tornar a adjudicar la gestió del refugi de Sorteny.