L’entorn del Lycée Comte de Foix ha canviat molt en poc temps. Una de les voreres s’ha ampliat i ja no s’hi pot aparcar. Un dels bars de davant, que ha vist passar generacions d’estudiants, està en traspàs. A l’interior de l’escola també hi ha hagut novetats. La més important, l’arribada d’un nou director: Olivier Salvan.
La seva gestió al Pierre de Coubertin de Font-Romeu i al Bourquin d’Argelès-sur-Mer va ser impecable, especialment en el primer. Hi va arribar l’any 2010 amb l'encàrrec d’impulsar un centre d'excel·lència esportiva amb el Creps (Centres de ressources, d'expertise et de performance sportives), el lycée i la formació Staps-Universitat de Perpinyà-Via Domitia. Va posar fil a l’agulla i en un any i mig es va enllestir el projecte. A Font-Romeu hi ha un centre d'entrenament en altitud i hi van els alumnes que opten per la fórmula esports-estudis. Durant la seva direcció es van poder renovar unes instal·lacions que havia estat construïdes feia més de 50 anys. Fins i tot, el lycée va estar a punt de tancar l'any 2004 per problemes de seguretat.
Acull en les mateixes instal·lacions el collège i el lycée
Acostumat als reptes en el seu debut a Andorra se n’ha hagut d’afrontar a diversos, com la reforma del Bac i la pandèmia. Sense oblidar que el Comte de Foix és un centre complicat de gestionar perquè engloba en unes mateixes instal·lacions el collège i el lycée, la qual cosa suposa un important número d’alumnes, al voltant de 1.200 i de professors, uns 150. Si en temps normal ja és complicat conduir-lo és fàcil imaginar com ho ha de ser en temps de pandèmia.
Separar el collège i el lycée és complicat. Es va intentar en el seu moment amb un terreny a Encamp, però la proximitat del riu i el risc d’inundabilitat van frustrar el projecte. Ara, el trasllat de part de les instal·lacions a l’antiga escola espanyola de Ciutat de Valls pot alleugerir el problema però no solucionar-lo. És com l’efecte pomada: alleuja però no cura.
A més, aquest està sent un curs difícil amb els confinaments de classes, el teletreball i el neguit dels estudiants que han de passar el Bac amb una nova prova. Han desaparegut les tres grans seccions: literària, científica i econòmica i social amb la necessària adaptació per part de docents i d’alumnes. Les proves de març es van suspendre a causa de la pandèmia i van ser substituïdes per una avaluació continua. El mes de juny arribarà l’anomenat ‘grand oral’ per aquells estudiants que acaben aquest curs. A banda de saber si el canvi és positiu o no, el coronavirus haurà condicionat la seva posada en marxa.
L’escenari provoca un gran cansament entre els docents, un augment de l’incivisme en els alumnes -que tambè s'ha constatat a la resta d'escoles- i, algunes vegades, poca ajuda per part dels pares. “Ens porten nens al matí perquè els pares ens els envien i després truquen dient que han anat a fer-se la prova i han donat positiu. I nosaltres a córrer. Doncs, perquè els envien a escola si esperen un resultat. És més lògic tenir-lo a casa mentre l’esperes”, explica un professor.
La comunicació entre direcció i docents està funcionant bé gràcies al webmail de l’Acadèmia de Montpellier. Més complicat és fer front a l’incivisme d’alguns alumnes, especialment del collège, amb bretolades com incendiar un pot de gel hidroalcohòlic. Un docent considera que “les sancions són mínimes en relació a l’acció de l’alumne. Enviant-lo una setmana a casa no és suficient”.
La substitució dels docents és molt complicada perquè això és competència del rectorat amb seu a Montpellier
Entre els docents hi les baixes lògiques per malalties o per altres causes. La seva substitució és molt complicada perquè això és competència del rectorat amb seu a Montpellier. “A la majoria no els interessa venir aquí per un mes o per menys perquè potser el que els hi pagarien ja ho cobren a França amb les prestacions socials. El Lycée fa la petició de manera immediata però després tot s’alenteix al rectorat”, diu el mateix professor. “En tot col·lectiu sempre hi ha algú que s’ho tira a l’esquena però la majoria del personal del Lycée compleix i amb escreix”. Reconeix que és un col·lectiu que està en l'ull de l'huracà. "Sempre em diuen que tinc sort de tenir moltes vacances però ningú sap les hores que passo treballant a casa preparant les classes", comenta "i sobretot si han de passar el Bac". Assegura que "la pandèmia ha estat un cop de puny a l'estomac. Ens ha deixat tocats però cal continuar endavant. Perquè la vida continua", conclou.
El Comte de Foix és l'únic lycée francès a l'estranger que no depèn del ministeri d'Exteriors. Ho fa del d'Educació Nacional. La taxa d'aprovats al Bac arriba sovint al 100% però encara són pocs els estudiants que continuen els estudis superiors a França. Aquest és una de les tasques encomandes al director, Olivier Salvan. Té el seu full de ruta ben dissenyat però no sabia que es trobaria en el camí amb un escull: la pandèmia.
Comentaris (13)