A la recerca de models sostenibles

El Govern d’Andorra, juntament amb altres institucions d’Espanya i França, està duent a terme un projecte per analitzar el nivell de contaminació de plàstics als ecosistemes de muntanya

És una iniciativa de futur. De futur sostenible, és clar. El projecte ‘plasticopyr’, integrat per un consorci d’institucions d’Andorra, Espanya i França, vol abordar la proposta d’estratègies per reduir la contaminació de plàstics en els ecosistemes de muntanya. Per això, combinen l’aportació de protocols a la ciutadania perquè puguin transmetre dades sobre la contaminació d’aquest tipus i l’estudi del cicle de vida dels plàstics per lligar-ho amb propostes d’economia circular que donin alternatives al consum actual.

Concretament, al Principat s’estan duent a terme anàlisis tant a l’entorn fluvial dels rius com dins del cabal amb l’objectiu d’obtenir una mostra de la quantitat de microplàstics que hi han i, per tant, tindre una idea de la contaminació existent als rius de muntanya. La problemàtica amb aquests materials tan petits és que, de vegades, es dipositen i es queden enganxats al fons del riu, provocant que els éssers vius se’l mengin i l’acumulin al seu organisme.

La sensació per part dels investigadors és que hi ha un esforç de neteja molt gran a Andorra, però continuen trobant microplàstics a les mostres que recullen

La científica titular del Centre d’Estudis Avançants de Blanes (CEAB), Helena Guasch ha explicat que durant un any sencer es faran quatre reculls de mostres a tres punts del país diferents per valorar totes les situacions. Amb això, s’intentarà relacionar quin és l’impacte entre els diferents tipus d’usos que tenim del territori i fer compatible la conservació d’aquell lloc amb l’activitat turística. “La nostra sensació és que hi ha un esforç de neteja molt gran a Andorra, però és cert que quan anem a buscar mostres ens sorprenem pels microplàstics que hi trobem. Volem donar solucions, definir quin és el model que s’ha d’implantar, quin és més respectuós per fer compatible la conservació amb el turisme.”, ha afegit Guasch.

Per la seva part, el tècnic de medi Ambient Alain Grioche ha concretat els tres punts on es realitzaran els estudis. Un és a Santa Barbara, just per sota d’Ordino, per comprovar l’impacte del poble. Una altra pujant cap a Arcalís, per mesurar l’impacte de l’estació d’esquí i una tercera al parc natural de Sorteny, per veure justament si a una zona així hi ha també conseqüències de l’activitat humana.

Desplegament d'una xarxa per captar residus

Recull de possibles microplàstics enganxats a les pedres del riu

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending