Recerca ‘andorrana’ sobre el càncer

L’hospital analitza si un entorn virtual dissenyat en col·laboració amb una universitat de Washington millora el tractament de quimioteràpia i està a punt de posar en marxa dues investigacions més mentre acaba d’enllestir el projecte de l’àrea oncològica integrada a la planta -3

L’hospital, el SAAS, fa més recerca del que sembla. O del que s’explica. Sobre el càncer, per exemple. Ara mateix s’està avaluant una si una tècnica amb unes ulleres de realitat virtual permet millor l’impacte que té sobre l’estat emocional dels pacients oncològics el fet d’haver-se de sotmetre hores i hores a la quimioteràpia. I hi ha dues iniciatives més en marxa. Una per avaluar la toxicitat gàstrica que porta associada també la quimioteràpia i, una altra, una APP per fer un millor seguiment a les dones afectades de càncer de mama una vegada ja s’han sotmès a les proves i cirurgies corresponents i l’impacte que suposa aquest càncer en concret a la seva vida sexual. 

Ho ha posat de manifest el responsable de l’àrea d’oncologia del SAAS, Santiago Albiol, a preguntes de l’Altaveu i durant la presentació, en el seu cas, del projecte d’àrea oncològica integrada que anirà a la planta -3 de l’hospital una vegada s’alliberi dels dispositius en matèria de salut mental que actualment hi ha i que es traslladaran a l’edifici Ròdol d’Escaldes. La ministra de Salut, Helena Mas, i la directora general del SAAS, Meritxell Cosan, han explicat que falta un permís comunal per accelerar el traspàs dels serveis que ara estan a la planta -3 de l’hospital cap al Ròdol. Però que tant les obres com el mobiliari estan pràcticament a punt.

Una vegada es buidi dita planta, es passarà a crear la unitat oncològica integrada que, segons Albiol, suposarà “una gran millora a l’atenció dels pacients oncològics”. Aquesta nova àrea comporta la creació d’un hospital de dia nou “pensat per optimitzar el tractament ambulatori dels pacients oncològics”. També hi haurà “espais moderns i còmodes que facilitaran estar en un entorn de tractament segur i més confortable” i “una zona integrada de consulta externa on hi haurà tots els professionals necessaris per l’atenció integral del pacient oncològic”. Tot plegat per aconseguir una “màxima integració de tot el procés”. Tenir, en fi, una única “infraestructura en un mateix dispositiu”

INVESTIGACIÓ

L’oncologia és una de les línies estratègiques a desenvolupar de forma més important per part del ministeri de Salut. I és que, malauradament, els càncers van a més i més encara que hi aniran. I com ha reconegut Albiol, més enllà de millorar les infraestructures i els dispositius, “es pot intentar fer recerca” i se n’està fent. Hi ha tres projectes de recerca sobre la taula. El que està ja en marxa i amb la recol·lecció de les dades pràcticament feta és el que té a veure amb un dispositiu amb ulleres virtuals que serveix per avaluar l’impacte psicològic que té la quimioteràpia en els pacients i com es pot reduir el nivell d’ansietat que comporta haver d’estar hores i hores endollats a una maquineta.

Com ha explicat el responsable del servei d’oncologia del SAAS, les ulleres virtuals pretenen exercitar una relaxació en el pacient i que els usuaris “aprenguin una tècnica psicològica mentre estan fent el tractament”. En fi, un exercici de ‘mindfulness’ que s’ha desenvolupat amb el suport fonamental d’una universitat de Washington i que té un seguiment via qüestionaris psicològics validats científicament. L’objectiu del programari via ulleres virtuals és reduir l’angoixa i fer que el temps passi més ràpid del que sembla. “Vam fer un estudi preliminar i sembla que hi ha un benefici”, ha admès Albiol.  

I hi ha dos projectes més que estan a punt de posar-se en marxa. Una APP per fer el seguiment de les pacients que han passat per un càncer de mama i es consideren ‘supervivents’ i una investigació sobre la toxicitat de la quimioteràpia. L’aplicació s’ha fet en col·laboració amb l’Hospital Clínic, que ja ha fet un estudi amb pacients catalanes. “Ara volem fer el mateix estudi amb la població andorrana. Està dirigit sobretot a pacients amb càncer de mama que considerem supervivents. Es fa un seguiment molt més estricte d’aquestes pacients que sovint se senten abandonades”, ha explicat Albiol.

DSC00372 (1)
Santiago Albiol durant la compareixença.

L’objectiu és saber amb quines dificultats es troben després d’haver passat per un procés de càncer de pit. I no només es fa el que ha dut a terme el Clínic. Tal i com ha posat en relleu Meritxell Cosan, que més enllà de directora general del SAAS és ginecòloga, de collita pròpia l’hospital fa un seguiment de l’impacte que té un càncer de mama i tot el que comporta, d’estètic i no estètic, en la vida sexual d’una dona. Com la investigació referent a la toxicitat de la quimioteràpia, són recerques que “s’han aprovat fa poc i que s’han passat al comitè ètic” perquè les aprovi. I ben aviat “les posarem en marxa”.

De fet, la investigació sobre la microbiota intestinal es preveu iniciar la setmana vinent. Es preveu veure els efectes tòxics en l’àmbit digestiu de determinats pacients oncològics que s’han de sotmetre a quimioteràpia. “Els bacteris que tenim al budell degraden molts d’aquests medicaments” que se subministren en la quimioteràpia. Els bacteris “interfereixen en la toxicitat d’aquests medicaments” causant efectes secundaris que no només és diarrea. També tenen impactes en la immunitat, en el vessant psicològic… 

“Els oncòlegs ens hem centrat poc en la toxicitat. Parlem molt de l’eficàcia dels tractaments però parlem poc de la toxicitat”, ha reconegut Santiago Albiol, que ha assegurat que amb la investigació que es pretén fer ara és per mirar de trobar models que permetin anar ajustant els tractaments i cada cop siguin menys agressius o, com a mínim, amb menys efectes nocius dels que tenen. En fi, que també es pot fer i es fa recerca ‘andorrana’ sobre el càncer. Altra cosa és que es difongui poc. O, de vegades, gens.

Comentaris

Trending