El recepcionista i la targeta de crèdit del Premi Nobel

Els problemes de Desmond Tutu, mort aquest diumenge, per registrar-se l'any 2008 en un hotel d'Andorra quan va venir a recollir el Premi Carlemany

Desmond Tutu. ARXIU

El reverend Desmond Tutu va ser guardonat l'any 2008 amb el Premi Carlemany d'acció humanitària.  Va destacar la situació de pau que sempre ha tingut Andorra i va assegurar que el país pot ensenyar al món "una lliçó de com la gent pot coexistir pacíficament".  Durant la seva estada a Andorra per recollir el guardó va protagonitzar una anècdota quan el recepcionista d'un hotel de la capital no el volia inscriure si abans no li ensenyava una targeta de crèdit com a paga i senyal.

L'arquebisbe emèrit sudafricà Desmond Tutu, premi Nobel de la Pau de 1984 pel seu activisme contra el règim de segregació racista de l'apartheid, ha mort aquest diumenge als 90 anys. Així ho ha comunicat el president del país, Cyril Ramaphosa, que ha descrit la defunció com "un altre capítol de dol durant l'adeu de la nostra nació a una generació de destacats sudafricans que ens van deixar una Sud-àfrica alliberada".

 L’actual arquebisbe de la Ciutat del Cap, Thabo Makgoba, ha confirmat la mort de Tutu i l’ha recordat com algú que volia a que tots els éssers humans visquin en “llibertat, pau i alegria”. Ha subratllat que Tutu va “anomenar pel seu nom el mal allà on el va veure sense importar-li qui fos el qui el cometia” i podia “desfermar una fúria justa” sobre els qui l’infligien, en especial els poderosos, però “seguia l’exemple de Déu i estava disposat a perdonar” quan “els autors del mal experimentaven un veritable canvi al cor”. La seva trajectòria ha estat marcada per una constant defensa dels drets humans, un activisme que el va dur a desmarcar-se en moltes ocasions de la jerarquia eclesiàstica per defensar obertament posicions com els drets dels homosexuals o l’eutanàsia.

L'any 2008 Desmond Tutu, va venir a Andorra per a recollir un dels Premis Internacionals Carlemany. Es van instituir quatre categories literatura, arts, ciències i acció humanitària. L’escriptor espanyol Juan Marsé, el reverend sud-africà Desmond Tutu, el director teatral britànic Declan Donnellan i el científic nord-americà John Craig Venter van ser els guardonats.

Durant la seva estada a Andorra es va mostrar afable i agraït per rebre el guardó

L'acte de lliurament es va fer  a l'Auditori Nacional d'Ordino. Tutu va arribar el dia abans i es va allotjar en un hotel d'Andorra la Vella. Es va mostrar com un home molt amable, que s'expressava en un anglès perfecte i que va mostrar la seva satisfacció per estar a Andorra. En arribar a l'hotel se'l va acompanyar per fer el registre a recepcio i donar-li la clau de l'habitació. El recepcionista li va demanar la targeta de crèdit com a garantia i pel pagament d'eventuals extres com el minibar. La sorpresa de Tutu va ser evident mentre el recepcionista deia que "o tenia una targeta de crèdit o no li podia donar una habitació".  L'acompanyant li va contestar: "aquest senyor és un Premi Nobel i la seva estada va a càrrec de Govern".

Finalment, tot va quedar en una senzilla anecdòta que Tutu comentaria posteriorment amb la seva afabilitat i bonhomia.  El jurat del premi va destacar, en aquell moment, que "la situació actual de la “nació de l’Arc Iris” (Sud-àfrica) deu molt a una de les persones que durant les darreres dècades ha lluitat contra tot tipus d’injustícies: Desmond Tutu. Des de la seva època d’ensenyant, en què renuncià a la càtedra per protestar contra la mala qualitat de l’ensenyament impartit als negres (per a ell totes les procedències ètniques mereixen el mateix alt nivell d’educació), Tutu no ha deixat mai de lluitar per intentar aportar solucions a temes conflictius, d’expressar la seva defensa pels drets de la humanitat".

El jurat va estar format per Magda Marquet, doctora en Biologia, fundadora i copresidenta d’Althea Technologies, a Sant Diego (Estats Units) i és de nacionalitat andorrana; Michèle Gazier, és crítica literària, traductora i escriptora i és de nacionalitat francesa; Yves Michaud és filòsof i fundador de l’Université de tous les savoirs i fou director de l’École nationale des beaux-arts entre el 1989 i el 1996 i és de nacionalitat francesa; Riccardo Petrella és politòleg i economista i fundador de la Universitat del Bé Comú i és de nacionalitat italiana; José Manuel Sánchez Ron, és catedràtic d’Història de la Ciència i membre de la Reial Acadèmia Espanyola i de l’Acadèmia Europea de les Ciències i les Arts de Salzburg i és de nacionalitat espanyola; i Efraín Kristal és catedràtic i director del Departament de Literatura Comparada de la Universitat d’UCLA i és de nacionalitat nordamericana. Els premis van tenir un recorregut molt curt de només un any. El 2009 ja no es van dur a terme.

Etiquetes: