Listen on Apple Podcasts Listen on Spotify Listen on Google Podcasts Listen on Amazon Music Listen on Podcast Addict
Si ha de portar la parella i un fill els seus ingressos mínims han de ser de 3.715 euros i si té dos fills doncs ja estaríem parlant de més de 4.600 euros. Dit d’una altra manera, una persona que cobri el salari mitjà d’Andorra situat al voltant dels 2.400 euros no pot portar al país la seva parella i amb prou feines podria reagrupar un fill.
Un dels motius que es van donar per aprovar l’enduriment de les condicions per concedir el reagrupament familiar era el control de l'augment de la població. Aquest objectiu, però sembla que en els primers mesos d'aplicació de la norma no s’ha aconseguit. Si fins al 14 de juny del 2023, abans de la modificació, s’havien tramitat 487 sol·licituds, fins al desembre la xifra va arribar a les 1.212 sol·licituds, de les quals se’n van aprovar 1.189. És a dir que la segona meitat de l'any, amb requisits més durs per obtenir el reagrupament, se’n van demanar més que durant els primers sis mesos del 2023. Un dels possibles motius és que els nous residents que arriben al país són d’alt poder adquisitiu i, per tant, la mesura no suposa cap fre. I no només això, la xifra final representa un 14% més de reagrupaments concedits que el 2022 (se'n vap aprovar 1.040), quan la xifra ja havia crescut un 3% respecte a l’any anterior.
A l’Altaveu a Fons aquesta setmana la consellera general de Concòrdia Núria Segués també exposa la contradicció que suposa intentar controlar l'augment de població amb els reagrupaments familiars mentre que, per altra banda, no es posa cap límit a noves residències passives i de nòmades digitals. Per la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere Baró, alerta del canvi de model de país que aquest tipus d’accions suposen.