Mas ha recordat que ja s’estan fent accions per dur a terme un millor acompanyament als malalts i als seus familiars quan han d’anar a Barcelona a fer-se el tractament. I s’han fet fa ben poc revisions tarifàries. La ministra ha deixat clar que ara per ara si es fes una unitat de radioteràpia a Andorra “no igualaríem” l’atenció que reben els pacients a la capital catalana o, si escau, a Tolosa. I és que, i aquí hi ha intervingut també Espot durant la trobada amb els mitjans de comunicació, els tractaments oncològics cada vegada són “més a la carta”.
Mas i Espot han coincidit en afirmar que les unitats són cada vegada “més centralitzades” i més excel·lents. L’evolució de la maquinària també és molt ràpida i “els professionals són cada vegada més especialitzats i anem cap a tractaments més especialitzats” al tomb de la immunoteràpia, per exemple. “El futur va cap a l’especialització i la personalització”, han indicat, tot afirmant que si “s’albira alguna” tendència de canvi, i encara més en el marc del projecte d’impuls del Pirineu que també comparteix Catalunya, sempre s’estarà amatent per tornar a reflexionar sobre el projecte.
Si el projecte de la radioteràpia està descartat però no del tot, el del multifuncional està “posposat” però en cap cas descartat. Ara, Espot ha admès que disponibilitat pressupostària, per al proper exercici, “no la tenim”. Però “en cap cas” la proposta del multifuncional “la descartem. Sempre estem oberts a eventuals propostes o evolucions”. El cap de Govern ha deixat clar que un equipament com el multifuncional és convenient i necessari. Però ara hi ha altres prioritats. L’habitatge fonamentalment. Això no treu, però, que aquesta legislatura “es miri que pugui ser una realitat la primera pedra”. Però s’han de complir els requisits de l’oportunitat i les sinergies.