La ràdio digital haurà d’esperar

Andorra Telecom no té previst desplegar el sistema DAB+ fins d’aquí cinc o sis anys, quan es pensa que el nivell de penetració d’aquesta tecnologia radiofònica d’alta definició serà més elevat

Comentaris

Mentre alguns amants de la ràdio consideren que Andorra acabarà passant del cap a la cua de la ràdio digital, Andorra Telecom no té intenció de desplegar el sistema DAB+, que és el mateix que dir Digital Audio Broadcasting, fins d’aquí cinc o sis anys. Entre els que voldrien que aquest sistema fos ja viable i els que l’han de fer possible hi ha una clara contradicció. I, és clar, manaran els segons, que tenen la responsabilitat d’anar introduint serveis al país, per dir-ho d’alguna manera. 

Tecnològicament, DAB+ permet rebre una dotzena de programes de ràdio en qualitat de so d’alta definició en una sola freqüència. L’emissió s’enriqueix amb informació addicional a la pantalla del vostre receptor. Per exemple, quan escolteu una cançó, veureu el títol, el nom de l’intèrpret i la reproducció de la portada del disc. L’oient també es pot moure d’un punt a un altre sense interrupcions, sense interferències, sense diferència de volum del so al que seria si estigués tranquil·lament al saló de casa.

Per als amants de la ràdio, DAB+ és un gran avenç tecnològic que “revolucionarà la nostra manera d’escoltar la ràdio s'està produint ràpidament entre els nostres veïns més propers i arreu d’Europa. És a la ràdio el que va ser la implantació de la TDT per la televisió: la ràdio també passa a ser digital!” Aquella que han adquirit un vehicle fabricat a partir del desembre del 2020 segurament podran comprovar com a la ràdio del vehicle, a més de les posicions AM/FM, n’hi ha una de nova anomenada DAB+ 

Des d’aquella data, recorden els experts, una directiva europea possibilita, regula, o com se li vulgui dir, que les emissores preferides es puguin escoltar en DAB+ al cotxe. I no es limita a les ràdios dels cotxes, i és que les ràdios domèstiques han fet el pas fa uns quants anys. De fet, com recorden des d’Andorra Telecom, fa vint anys a Andorra ja es va fer com una mena de prova pilot. Es va posar en marxa la ràdio digital, però com que no hi va haver cap cas d’ús, es va desconnectar. I fins avui. O fins quan sigui, perquè des de la parapública s’explica que segons el full de ruta de projectes de l’operadora, els propers cinc o sis anys, res de res. Hi ha altres prioritats. Projectes amb més adeptes, més penetració, més interès per un col·lectiu més global.

DAB+ 1

Des d’Andorra Telecom s’argumenten les raons de la companyia. Primer, que per l’ús de la ràdio digital es necessiten uns receptors específics, després, que hi ha una molt baixa penetració en l’entorn més proper, d’entre el 5 i el 8% dels oients ho són només de DAB+ i que el nombre de receptors és encara força baix. Això sempre des de l’operadora, que es remarca que la tendència arreu és tenir desplegada aquesta tecnologia cap al 2033 i que “en línia sempre buscant el més oportú en el moment més adequat com es va fer amb la TDT” doncs no tocarà fins a més endavant.

Lamenten els amants de la ràdio que si Andorra estava en el trio de precursors amb Luxemburg i els Països Baixos per passar a TDT el novembre del 2004, no serà el mateix per a la ràdio. I tanmateix, el guany en qualitat d’escolta, la cobertura de l’emissió per als oients. La DAB+ avança a tots els països (a Andorra, ja s’ha dit, es farà esperar). A Noruega, per exemple, ja han deixat d’emetre les seves emissores nacionals en FM i la RSS de Suïssa anuncia la retallada per a finals de desembre de 2024. 

A França l’Autoritat Reguladora de la Comunicació Audiovisual (ARCOM) anuncia que la meitat dels oients ja estan canviats a DAB+, més de 20 milions! A Espanya, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Ràdio i amb l'any del centenari de la ràdio a Espanya, Ràdio Nacional d’Espanya, ha iniciat emissions de ràdio DAB+ juntament amb Cellnex Telecom el 13 de febrer del 2024, amb la ferma intenció de desplegar aquest estàndard de ràdio digital perquè sigui possible escoltar-la a Andorra. 

No van pas alhora en principi unes operadores i les altres. I això que, per als amants de la ràdio, la cobertura de l’emissió per als oients i la simplificació dels mitjans d’emissió en l’estàndard DAB+ per a Andorra Telecom permetrien reforçar la imatge d’un país que presumeix, en altres sectors, d'estar a l’avantguarda tecnològica.

Comentaris (2)

Trending