Qui es va passar més: l’intern o el vigilant?

Les contencions al CREI, amb educadors molt joves i sovint inexperts que no saben afrontar situacions d’una certa complexitat, estan a l’ordre del dia, fins que els pares d’un usuari menor ha acabat denunciant un guàrdia per suposades lesions

Els fets denunciats haurien passat a la sala de relaxació del CREI. SFGA

Les contencions al centre residencial d’educació intensiva (CREI) del Solà d’Enclar estan més a l’ordre del dia del que potser convindria o seria adient. El comportament complexe de molts dels interns sumat al fet que la gran majoria d’educadors, educadores sobretot, són molt joves i inexperts, fa que les situacions complexes acabin sent molt complicades de gestionar. I quan han d’intervenir els especialistes en seguretat que té contractat el centre, la situació pot acabar de qualsevol manera. 

El dubte, però, tot sovint és: qui s’ha passat de frenada, l’intern o el vigilant? Cert que els primers solen ser menors i estan al centre per motius justificats, concrets almenys, i que solen necessitar certa comprensió. Però això no treu que hagin de seguir unes pautes, unes conductes. La Batllia té ara una patata calenta sobre la taula arran d’una denúncia de primers de setembre els pares d’un intern diürn menor d’edat que han denunciat un dels vigilants per una suposada agressió que li hauria comportat lesions.

La família del noi, segons que ha pogut saber l’Altaveu, manté que l’actuació del guàrdia va ser del tot desproporcionada. I que no es va tractar d’una acció de contenció o control sinó d’una agressió en tota regla. Però la versió d’uns i altres, difereix notablement.  De moment, no consta en cap cas que s’hagi detingut l’acusat i ni que tan sols hagi hagut de prestar, almenys, declaració judicial. Sí que és cert que recentment, i ja amb posterioritat als fets denunciats, l’empresa que s’encarrega de la vigilància privada al CREI ha canviat. Però les fonts consultades no han pogut confirmar si es tracta d’un canvi per raó de preu o per raó de descontentament ambla feina que estiguessin fent els professionals de seguretat de l’empresa que havia assumit la tasca de vigilància des de la posada en marxa del centre. 

“La contenció va poder ser més o menys dura però a priori no pas desproporcionada. El vigilant en qüestió aguanta insults o mentre dur a terme una contenció ha de veure com l’amenacen o l’escupen a la cara” 

El que sí que és clar és que davant la versió de l’entorn familiar sobre l’agressió al menor que seria usuari del centre per tal d’intentar la seva conducta en relació amb la negativa a voler acudir a l’escola, hi ha versions d’altres usuaris del CREI que mantenen que l’adolescent acudeix al centre per tractar-se d’altres problemes i que des del moment que va arribar al servei aquest va sofrir una petita revolució per l’actitud de l’intern aparentment agredit. Segons les fonts, “aquest intern diürn va arribar com si fos l’amo de tot, tractant malament educadors, sense fer-los cap cas i exigint-los coses tota l’estona”.

Asseguren els consultats que el vigilant implicat en el cas i suposadament denunciat, no hauria estat mai agressiu en cap intern. I que la situació denunciada deriva d’un dia que el menor hauria estat a la sala de relaxació i el jove hauria reaccionat violentament, passant-se de frenada amb el vigilant i picant i fent malbé mobiliari de l’espai, fet que va portar el vigilant a haver de fer una contenció. “Va poder ser més o menys dura però a priori no pas desproporcionada. El vigilant en qüestió aguanta insults o mentre dur a terme una contenció ha de veure com l’amenacen o l’escupen a la cara.” 

Entre altres usuaris del centre també hi ha dubtes sobre les eventuals lesions que pogués presentar l’adolescent que hauria denunciat, encara que reconeixen que ja hi haurà l’informe forense que estableixi el que tingui per convenient l’expert mèdic. En tot cas, el menor hauria estat un bon temps sense acudir al CREI i just ara “hi ha tornat com si tal cosa. Com si no hagués passat res de res”