Inicialment, la voluntat que es tenia era poder tramitar per la via ràpida -tràmit d’urgència- la llei. Això passava pel fet que cap grup en presentés esmenes. El PS, però, tenia dubtes. Bàsicament per aquest aspecte que, al seu entendre, va molt més enllà de la pura semàntica. Per això, no va renunciar a presentar modificacions i, de retruc, va obligar a un canvi de plans. Govern va tramitar un segon projecte de llei únicament amb la disposició que permetia allargar les moratòries. El primer va continuar el seu periple al Consell.
I aquest seguia amb la presentació d’esmenes a la part que inclou diferents canvis per facilitar la gestió de les explotacions ramaderes i agrícoles. I aquí és on Govern opta per canviar el lèxic. El text deixa d’emprar la fórmula “riscos” naturals i passa a fer servir “perillositats”. I el PS no comparteix aquesta modificació, com deixen clar en les tres esmenes que han presentat. Bàsicament, volen recuperar l’antiga paraula a tots els articles de la llei on es canviava.
Posen en relleu que “no considerem necessària i menys urgent la modificació i substitució d’aquest terme, quan a més ens troben en un moment que s’està reflexionant sobre l’ordenament i l’urbanisme al nostre país”. A més consideren que davant “el llenguatge clar i comprensible” de l’actual llei, el canvi “genera confusió”.
I, més enllà de la forma, també alerten del fons. “El risc implica una avaluació i pot ser gestionat i reduït”. En canvi, els socialdemòcrates argumenten que “la perillositat només descriu una amenaça potencial”. Així, alerten que “la modificació semàntica pot generar arbitrarietat en la gestió urbanística”, ja que “el canvi proposat desvirtua la llei, traspassa responsabilitats de l’administració als privats i banalitza el concepte de risc”.
Per tot plegant, entenen que “el que es proposa no és un simple canvi terminològic, innocu ni senzill”. Per tant, defensen que “és un debat a mesurar amb temps i amb una visió molt més àmplia i amb una transcendència que no som capaços de mesurar”.
El PS no és l’única formació que ha presentat esmenes. En aquest cas, també ho ha fet Demòcrates. Això sí, per un motiu diferent: cal eliminar del text la disposició sobre les moratòries, que ja es va aprovar en una altra modificació legislativa ara fa uns dies.
Comentaris (1)