¿Què han de prevaldre: els galons o els coneixements?

Malestar en un sector de la policia perquè la direcció ha decidit promocionar via complement de responsabilitat afegida una agent rasa que ara coordina el departament de delictes tecnològicsAquells que han passat les proves per assumir un grau de comandament i es veuen privats de comandar s’oposen a l’ascens tàcit d’una enginyera en telecomunicacions i experta informàtica

La reorganització de l’àrea de delictes tecnològics està causant cert malestar en un sector de la policia, que entén que col·locant com a coordinadora del departament una agent rasa s’està menyspreant aquells qui jeràrquicament estan per sobre. Per galons, no pas per coneixements. I heus aquí el problema: què mana més, les estrelles o la formació. Que hi ha neguit és evident. I que la direcció, amb el beneplàcit del ministre d’Interior, també és evident que vol treure el màxim rendiment dels recursos que té, també sembla evident.

Des de fa molts anys, segons fonts properes al cos, l’esmentat departament funcionava sense un cap específicament nomenat. L’integrant del grup amb més galons i antiguitat exercia les funcions de cap del grup. I no se’n parlava més. Des de fa dues setmanes, la direcció, després que el titular d’Interior, Xavier Espot, hi hagi mostrat el seu acord, ha situat com a coordinadora del grup l’agent en qüestió. Teòricament, no és un ascens jeràrquic. No té més grau policial. Però sí se li incrementa el salari via un complement de responsabilitat afegida (CRA), un mecanisme que feia molt temps que no s’usava al cos per promocionar ningú. I la noia, mana. No per galons. Però sí per les funcions que li ha atorgat la direcció i els coneixements que té.

Els molestos, consideren que via CRA s’estan canviant les regles del joc en un cos d’estructura clarament jeràrquica i que, per tant, ha de primar els galons. A més, recorden, l’agent en qüestió, de fet, hauria passat, de cop, per sobre d’altres companys que no fa pas tant temps es van presentar a unes oposicions que van preparar i superar. Unes proves a les quals, denuncien, s’hauria pogut presentar també l’agent i va preferir -sempre segons el sector molest- no fer-ho. Entenen, doncs, que és una puntada de peu a la jerarquia. A l’escalafó tradicional d’un cos com el policial.

Però resulta, indiquen altres fonts, que els delictes telemàtics, les denúncies per qüestions punibles en matèria tecnològica, han crescut moltíssim. I cada cop són més complexos. I la direcció mira d’aprofitar tots els recursos que té al seu abast. En aquest cas, afirmen altres fonts que, a priori, no veuen malament la designació -una altra cosa és el procediment, i aquí no s’hi posen-, l’agent en qüestió és de llarg qui té la formació més adequada per liderar el departament. Des dels coneixements. No des dels galons. És una enginyera de telecomunicacions amb avançats coneixements en informàtica.

El debat està servit. Entenen aquells nous comandaments que pensaven tenir, justament, poders per comandar, que agents sense els galons acabin ocupant les places per a les quals ells, genèricament van postular, no és de rebut. Consideren que hi pot arribar a haver favoritismes cap als uns -l’agent faria temps que mostraria el seu desig de canviar d’aires i de rumb professional si no podia tenir unes atribucions majors- i menyspreu cap als altres. ¿Què han de prevaldre més: els galons o els coneixements? El debat està servit. El malestar, també.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending