De fet, la Puça és a Arsèguel molt més que una llibreria. L’andorrana va tancar el 2021, després de quatre dècades de funcionament a diferents espais de la capital. Havia estat, recorda Riberaygua, “una botiga molt petita que vam ampliar” i que, ja llavors, en algun moment com el temps que van estar al carrer de la Vall, fins i tot va ser també un restaurant. Per tant, aquesta vocació polifacètica ja la tenien ella i Miquel abans de traslladar-se a l’Alt Urgell.
En el seu moment, es va decidir tancar la botiga per una confluència de motius. El primer, la pandèmia, que “va fer el que va fer”. I, també, el fet que la tercera sòcia històrica, la Maria Babot, “per raons personals, va haver de marxar d’Andorra i ens vam quedar nosaltres sols i no vam trobar col·laboradors”. Llavors, es va optar pel tancament, però mantenint la venda en línia.
L’establiment va més enllà de la venda de llibres -sobretot d’infantils i aquells publicats al territori-; també s’aposta per organitzar esdeveniment amb la col·laboració de la gent d’Arsèguel o donar suport a altres negocis, com ara repartint el pa que distribueix un forn d’Estamariu
Va ser ara fa uns mesos que va sorgir l’oportunitat de ressuscitar a l’Alt Urgell: “El cuc de ser llibreters el tenim arrelat i teníem ganes de fer alguna cosa, però no igual que la que teníem”. Llavors, “ens va sortir l’opció d’aquest local” a un poble que, remarca, “ens agrada molt”. I es tirar endavant un projecte que va més enllà del paper. “També venem altres productes, artesanals, com ara mel o licor”, explica. Això sí, “a una escala petita, de puça”.
Riberaygua comenta també que la nova botiga és una forma de reivindicació. “Ens agrada poder muntar-la en un poble petit de muntanya de l’Alt Pirineu ara que sembla que els deus van en contra del petit comerç”, assegura. En aquest sentit, “hem triat Arsèguel perquè ens agrada, perquè existeix una vida de poble, una comunitat de veïns que fa coses i també l’escola de música folk del Pirineu”. Per això, deixa clar que són molt més que una botiga. Aposten per fer altres coses si sorgeix l’oportunitat “Per exemple, un veí ens va proposar de fer unes partides de parxís i ens vam trobar aquí”, comenta.
Pel que fa al material ofert, aposten principalment pels llibres infantils i, sobretot, els que es publiquen al territori. De muntanya. Horaris concrets, explica, no en tenen. “Si la gent ve, pica i hi estem, els atenem”, apunta. I, a banda, també col·laboren en altres tasques per “fer xarxa entre el petit comerç”. Així, “els dijous estem sempre perquè un forner d’Estamariu ens deixa el pa de la gent que li encomana. I després el repartim”. Així, afirma Riberaygua, es crea “vida als pobles del Pirineu”.
A Arsèguel han trobat nous clients. Però, també, mantenen un bon grapat dels que havien tingut a Andorra, sobretot a través de la pàgina web. I hi ha qui també ha començat a anar a la nova botiga. Un fet que l’Anna considera vital. “És important que la gent vagi a la llibreria. També a Andorra, de forma física, que miri, que parli, que es deixi aconsellar, que toqui els llibres”, comenta.
Pel que fa a la rebuda que han tingut al poble, considera que ha estat molt positiva. “Tothom està content. De fet, Arsèguel ja tenia una dinàmica d’activitat gràcies a l’escola de folk, que fa que vingui ja gent. Ara ens hem afegit i és maco perquè tothom es coneix i se saluda”, desgrana la llibretera, que també deixa clar que, de moment, no es marquen cap límit. “Fins quan? No ho sabem. Estem oberts amb il·lusió i ganes de fer coses”, apunta.