Projecte Restauració Andorra Sense Gluten

L’Associació de celíacs del país posa en marxa una acreditació per assegurar-se que aquells establiments que diuen oferir menús per a les persones que pateixen aquesta malaltia realment compleixen les condicions requerides

Sense gluten. arxiu

Garantir que aquell restaurant que ofereix un menú sense gluten realment és un menú sense gluten. Amb totes les garanties per aquelles persones que pateixen la malaltia celíaca. Per aquest motiu, l’Associació de Celíacs d’Andorra posa en marxa el Projecte Restauració Andorra Sense Gluten, que pretén certificar aquells establiments que hagin passat els requisits corresponents i que, per tant, asseguren uns menús sense gluten ‘de veritat’.

El primer establiment a Andorra que ha apostat per aquest projecte ha estat l’Hotel Roc Meler de Canillo, superant l’auditoria i el protocol estipulat. Per això aquest dimarts rebrà el segell corresponent, el distintiu que l’acredita haver superar, per dir-ho d’alguna manera, la ‘prova del cotó’ dissenyada per l’associació que aglutina els celíacs del país (ACEA). Els plats que ofereixen sense gluten són hamburgueses, amanides, pizzes, entrepans, per picar, menú infantil, postres, cervesa.

PUNT DE PARTIDA

Actualment a Andorra hi ha una aparent àmplia oferta d’establiments que prometen oferir àpats sense gluten, però, malauradament no és ben bé així. Que un establiment digui que fa menjar sense gluten no vol dir que aquest menjar sigui apte per a celíacs, recorden des de l’associació. Basant-se en la normativa Europea del Reglament UE1169/2011, aplicable també a Andorra, si un establiment ofereix menjar sense gluten aquest ha de ser apte per a celíacs, i en el cas que no es pugui garantir l’absència de traces i/o contaminació no es pot utilitzar la menció “sense gluten”. Aquesta situació crea confusió tant als restauradors com als clients.

Tenint en compte que s’estima que almenys un 1% població és celíaca i un 5% són sensibles al gluten no celíacs i sabent que la població d’Andorra és de poc menys de 80.000 habitants, unes 800 persones a Andorra són celíaques. Si a aquestes s’hi afegeixen les que són sensibles al gluten, tenim que vora unes 5000 persones necessiten seguir una dieta estricta sense gluten al país.

El Projecte Restauració Andorra Sense Gluten neix amb l’objectiu d’incrementar el nombre d’establiments amb oferta gastronòmica apta per a persones celíaques o sensibles al gluten no celíacs i millorar el camí cap a la normalització de la vida social a l’hora de menjar fora de casa. També vol impulsar l’oferta de restauració com a reclam turístic. És en aquest marc que l’Associació de Celíacs d’Andorra atorga l’acreditació ‘Sense Gluten’ a aquells establiments que segueixen i disposen d’un protocol establert a l’hora d’elaborar un plat sense gluten tant a cuina com a la zona del servei, amb una formació específica per al tractament d’aliments sense gluten, i conscienciats amb la importància de seguir estrictament el protocol.

Segons l’ACEA, aquesta acreditació genera confiança i tranquil·litat al consumidor celíac; dona una avantatge competitiva a l’establiment; fidelitza al client; aporta a l’establiment nous clients tant dels mateixos celíacs com dels seus acompanyants. També aporta un benefici a nivell turístic ja que molts visitants pregunten a l’Associació quins establiments ofereixen àpats amb l’acreditació.

COM FUNCIONA

L’associació contacta amb l’establiment i li facilita les fases i condicions per a obtenir l’acreditació. L’establiment elabora un protocol específic tant al magatzem, a cuina, com a sala a l’hora de manipular els aliments i preparar el plat sense gluten. En aquest protocol es contemplen coses com per exemple comprovar les fitxes tècniques dels aliments per al plats sense gluten que no tinguin traces, tenir una zona lliure de contaminació per preparar i manipular els plats a cuina, fer servir estris (coberts, vaixella…) específics per realitzar el menjar sense gluten, com protegir o marcar els plats los a l’hora d’emplatar i servir per evitar contaminacions.

Aquest protocol el valida una empresa de gestió de seguretat alimentària externa que segueix les indicacions i especificacions que l’ACEA a pautat gràcies a un contracte de col·laboració. Així mateix, el personal de cuina i sala realitzen una formació específica sobre la malaltia celíaca i el gluten, una formació imprescindible que és realitza a través de l’Associació de Celíacs de Catalunya, gràcies a un conveni de col·laboració mutu. Quan l’empresa de gestió de seguretat alimentària externa valida que l’establiment complex amb els protocols establerts i emet un informe favorable, l’ACEA atorga l’adhesiu acreditatiu conforme l’establiment ofereix àpats sense gluten per a persones celíaques, sense traces ni contaminació.

Els establiments acreditats passen a formar part del registre d’establiments aptes per celíacs a Andorra, l’ACEA els publicita a la seva guia d’establiments, tant a la web com a les xarxes socials, així com a la guia d’establiments sense gluten que ofereix l’Associació de Celíacs de Catalunya i d’altres associacions que ho demanin. L’acreditació suposa un cost anual del qual l’associació no es queda cap benefici, sinó íntegrament estant destinats a implementar l’acreditació, la formació, l’auditoria, la difusió i publicitat a cara l’establiment.

Etiquetes: