Si tot va bé, l’eina informàtica es començarà a recuperar, a poc a poc, a partir d’aquest dissabte a la tarda. Si l’actualització del programari funciona, l’eina s’anirà arrencant progressivament en funció de les necessitats. Urgències, primer, el laboratori després, farmàcia… per ordre de prioritat. La represa del servei es durà a terme entre les 6 i les 9 de la tarda-vespre d’aquest diumenge. És a dir, des d’aquesta nit al tomb de les 10 i fins demà a la tarda es tornarà a funcionar íntegrament en paper com feia anys, alguna dècada que no passava. Ho explica la directora general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Meritxell Cosan, que fa catorze anys que va començar a prestar servei com a ginecòloga i no ha treballat íntegrament en paper. Aquest dissabte ho haurà de fer.
El SAAS ha reduït per aquest cap de setmana entre el 25 i el 30% de l’atenció programada. També més o menys per als propers dies, ja que és esperable que “els propers quinze dies s’espera que hi hagi un seguit d’incidències no desestimables”. El gestor sanitari ha demanat també a la resta de professionals que cooperen amb ell que faci el mateix pas. I als usuaris, sempre que es pugui, tres quarts del mateix. En cas contrari, que tothom tingui clar, indica Cosan, que els propers dies, només per un tema burocràtic, administratiu, informàtic, les visites s’allargaran dos o tres minuts més del que sol ser habitual. I això “en el millor dels casos”, atès que si hi ha alguna consulta o algun professional que no tingui prou ben estabilitzat el seu sistema informàtic la cosa es pot complicar més.
Cosan assegura que “s’ha fet un testeig molt important. Des de fa temps que s’han testejat totes les integracions”, però això no treu que probablement sorgiran complicacions
En tot cas, cal tenir en compte que hi pot haver retards en qualsevol consulta. En qualsevol visita mèdica. Perquè poc o molt alguna anomalia sorgirà. I això que, recorda Cosan, “s’ha fet un testeig molt important. Des de fa temps que s’han testejat totes les integracions” necessàries per part dels professionals del departament d’informació del SAAS. Són 28 persones les que integren un servei que dona resposta a més de 2.000 professionals, entre els que treballen directament a l’hospital i els que, d’alguna manera o altra, hi tenen vincles. Començant pels metges d’atenció primària que tenen les seves consultes pròpies.
L’actualització del programari persegueix diversos objectius que indirectament beneficien l’usuari, el pacient, encara que, d’entrada, de forma directa, no ho notarà pas gaire. Aquests primers quinze dies segur que no. Per la resta caldrà veure-ho. Ara bé, des del SAAS es busca un programa de la història clínica compartida més estable i, per tant, que no es pengi tant sovint. S’intenta aconseguir una eina més ràpida a nivell intern i que ofereixi un visionat més sostenible i agradable. I, és clar, es fa l’actualització per un tema de seguretat. Evitar forats negres i eventuals, potencials només, pèrdues d’informació. “És una actualització més tècnica que no pas per l’usuari final”, reconeix Cosan. Però tot suma i tot ajuda. I aquest cap de setmana ajudarà d’allò més no posar-se malalt.
Comentaris (2)