Procés constituent: versió oficial

El Consell General i l’AR+I presenten un projecte de divulgació fruit d’un treball de recerca que culminarà amb dos llibres, 10 càpsules que s’emetran per RTVA i trenta vídeos de les entrevistes fetes als participants

Justament el mateix dia que es complien els 32 anys del tancament de la comissió tripartita i per tant, que es donaven per acabades les feines de redacció de la Constitució, el Consell General ha presentat el projecte de divulgació del procés constituent que s’impulsa de forma conjunta amb l’AR+I i que ha de culminar amb l’edició d’una desena de càpsules sobre els deu aspectes clau del procés que s’emetran per RTVA, la publicació de dos llibres, un sobre el procés constituent i un altre sobre les biografies dels protagonistes, i la publicació de la trentena d’entrevistes íntegres que s’han enregistrat audiovisualment per completar la recerca.

“Fins ara no havíem tingut mai cap versió oficial del Consell General sobre el procés constituent. Teníem la versió de l’Oscar Ribas, tot i que ell no hi va participar directament, o la del Nemesi Marquès, que alguns penseu que és esbiaixada”, destacava el síndic general, Carles Ensenyat, a l’inici de l’acte de preestrena del treball audiovisual, que considera que ara es pot resoldre aquest punt “en primera persona” per part d’aquells que hi van participar.

Qui lidera la recerca sobre el procés constituent per part de l’AR+I és el coordinador del grup d’anàlisi política, Yvan Lara, que ha definit la presentació d’aquestes peces audiovisuals com un punt de partida de la recerca. I és que al final, les entrevistes són “treball de camp”, però “des del Consell General es va tenir la idea de tenir-ho gravat” perquè quedi com un element de memòria. “És un document més que guanyem, un document de valor”, ha afirmat.

“32 anys després el que potser era un tabú perquè formava part de la negociació i per tant no s’havia d’explicar, ara s’explica”, ha exposat Ensenyat.

En total s’han fet trenta entrevistes a tots aquells consellers generals, secretaris i síndics que van formar part del procés constituent i que encara són vius i hi han volgut participar. Gairebé 15 hores de gravació i 500 clips on es relata la memòria coral d’aquell moment.

S’hi podran trobar aspecte clau com el sistema electoral, la relació amb els coprínceps i tot des de la visió personal dels protagonistes, fet que permet tenir molts matisos i fins i tot que ara s’expliquin obertament coses que fins ara no s’havien volgut explicar. “32 anys després el que potser era un tabú perquè formava part de la negociació i per tant no s’havia d’explicar, ara s’explica i per tant, enriqueix moltíssim el debat i les fonts històriques del que va suposar aquell procés”, ha exposat Ensenyat.

El síndic també ha volgut posar en valor la part didàctica que pot suposar el projecte. “Hi ha tota una generació que no ha viscut ni el procés ni el per què de la Constitució”, per tant, considera que les entrevistes i el llibre “ajudaran els historiadors, però també la gent jove a entendre el moment i entendre el moment també ens ajuda a saber predir el futur, cosa que és molt interessant”.

I què va suposar tot allò? Des del punt de vista d’Ensenyat, “hi va haver 30 persones, 28 consellers i els dos síndics, que tots tenien un visió unànime del país”, un territori que havia evolucionat i que per tant, el sistema en què s’havia basat fins llavors havia quedat obsolet. “Aquell sistema, el de la Reformeta, el de la sobirania compartida ja no donava per més i per tant, havien d’anar a la plena sobirania popular reconeguda al Consell General”, ha recordat. En definitiva, crear “un nou marc institucional”.

Comentaris

Trending