El paper d'Armengol seria fonamental en l'ingrés d'Andorra a l'ONU el 28 de juliol de 1993. El Principat iniciava el seu camí amb plena sobirania dins de l'esfera internacional amb l'aprovació de la Constitució. El país passava a ser un Estat de dret, democràtic i social, al mateix temps que esdevenia un actor internacional més. La nova Constitució creava i consolidava la personalitat internacional d’Andorra, requerint la creació del ministeri d’Afers Exteriors així com la professionalització dels treballadors públics qui hi treballaven.
L'endemà del nomenament d'Armengol (3 de juny) es va signar el Tractat de bon veïnatge, d’amistat i de cooperació entre Andorra, França i Espanya. L'acord va ser signat pel cap de Govern Òscar Ribas així com per Alain Juppé, ministre d’Afers Exteriors francès, i Javier Solana, el seu homòleg espanyol. Antoni Armengol va rubricar el text.
Espanya i França es comprometien a garantir les fronteres i a ajudar Andorra en tot el que no perjudiqués els seus estats. Al mateix temps, obria les portes a la participació del Principat en les institucions internacionals. L'octubre de 1993 arribaria l'adhesió a la Unesco i el novembre d'aquell mateix any la Unió Internacional de les Telecomunicacions (UIT).
Armengol va ser director de la CASS i de l'Associació de Bancs
Nascut el 1949, i llicenciat en lletres i en ciències polítiques, Armengol havia estat professor d'Institucions Andorranes al col·legi Sant Ermengol d'Andorra la Vella amb alumnes com l'actual ministre Ladislau Baró. Després de ser ministre d'Exteriors va dirigir la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) entre el gener de 1994 i el desembre de 2003. Posteriorment va ser director de l'Associació de Bancs (ABA), ara Andorran Banking i vocal de la junta directiva de la Confederació Empresarial Andorrana. A l'ABA va ser la peça clau en l'adaptació de les entitats a tots els canvis de reglamentació i de legislació.
Armengol va morir amb 64 anys, el novembre de 2013 després d'una llarga malaltia deixant una empremta important per la seva personalitat i la seva capacitat de diàleg.
L'aniversari es commemorarà amb diverses activitats
Els 30 anys del ministeri d'Exteriors es commemoraran amb una publicació sobre les relacions internacionals d'Andorra, prevista pel mes de desembre. També es contemplen iniciatives enfocades als estudiants de Batxillerat del país. De cara al curs vinent, amb col·laboració amb el ministeri e Relacions Institucionals, Educació i Universitats, s’organitzaran xerrades informatives i activitats complementàries amb l’objectiu de difondre el rol el de les organitzacions internacionals i la tasca que hi desenvolupen els diplomàtics.
Les vuit ambaixades d'Andorra programaran, de manera itinerant a les diferents seus, una exposició de fotografia contemporània, en col·laboració amb el ministeri de Cultura i Esports en el marc del projecte de diplomàcia cultural. La primera mostra es va inaugurar aquest divendres 2 de juny a la Casa de Amèrica de Madrid.
L’exposició, comissariada per la també fotògrafa andorrana Anna Bonet, recull la selecció d’una trentena d’imatges de dotze artistes del país: Tony Lara, Facundo Santana, Maricel Blanch, Natàlia Montaner, Èric Rossell, Carles Esteve, Laura Gálvez-Rhein, Isidre Escorihuela, Montserrat Altimiras, David Vilanova, Ray Vüilsen i Naiara Escabias.
Cada artista aporta instantànies que busquen reflexionar sobre una Andorra moderna i diversa que es nodreix del passat per avançar cap al futur. Finalment i en col·laboració amb el Cineclub de les Valls, i a partir del pròxim mes d'octubre, es programaran una sèrie de pel·lícules que tindran per temàtica la diplomàcia i les relacions internacionals.
Comentaris (1)