El primer ‘Lo Mandongo’ a la Massana, en honor del Sisquet

El dinar popular, amb trinxat, botifarra i altres carns del porc, ha esgotat les 350 racions d’una celebració que ha volgut tenir un record per l’actor Xavier Fernández, desaparegut aquesta setmana

Troguet serveix a un dels assistents al dinar popular.

Diu la dita popular que a cada porc li arriba el seu Sant Martí. I ho diu perquè aquesta època -tardor i especialment el novembre- és quan, tradicionalment, es feia la matança del porc, animal del qual, com se sap, s’aprofita gairebé tota part del cos. A la Massana han volgut recuperar aquest costum amb la celebració de ‘Lo Mandongo’, una jornada sobre aquesta pràctica que ha culminat amb un dinar popular d’èxit absolut -amb tots els tiquets venuts-. Una matinal que ha servit, també, per recordar un massanenc il·lustre mort aquesta setmana, l’actor i empresari Xavier Fernández, el ‘Sisquet de Cal Sinquede’. La vara amb què els darrers anys dirigia els Encants ha presidit tota la celebració.

L’ànima mater d’aquesta jornada ha estat, un cop més, Josep Maria Troguet. El darrer Premi a la Ciutadania i gran impulsor de la recuperació de l’elaboració per part del poble de l’escudella de Sant Antoni va recordar que “per Sant Iscle i Santa Victòria, a l’octubre, quan jo era un nen també es feia un dinar popular”. I ho va proposar al comú, que només va posar una condició: garantir la seguretat sanitària tot tenint en compte que el dinar que se serviria seria amb carn crua. Dit i fet, ‘Lo Mandongo’ ja és una realitat, recollint també l’esperit de les primeres jornades de cuina de tardor. En un principi es van centrar bàsicament en la carn de porc però, per petició dels restauradors, es van acabar obrint a tots els productes.

La plaça de l’Església parroquial ha acollit la jornada que ha comptat amb una elevada participació. Ja prop d’un centenar de persones han pres part de la xerrada sobre la tradició. Un acte coral, on el públic ha pogut participar explicant els seus records. Per exemple, un home d’origen andalús ha relatat com es feia a la seva terra natal. I això mentre la recentment creada confraria de lo Mongongo i el trinxat de la Massana preparava el tiberi posterior.

Ho han fet des de primera hora del matí. Des de les deu, ja s’estava treballant. El porc -la normativa no es permet- no s’ha sacrificat al lloc, però la canal s’ha portat allà i s’ha treballat per posteriorment cuinar la carn. Entre altres elements, amb la fogaina de Cal Sabaté. Puntualment, tot estava llest a la una de la tarda. El menú? Trinxat amb la seva rosta, botifarra del perol, ‘llomillo’, papada i cansalada viada. Algun doctor segurament s’espantaria pensant en com pot fer pujar això el colesterol dels seus pacients.

Malgrat aquest risc, queda clar que la gent no s’ha fet enrere. El dinar popular ha estat tot un èxit. Si algú ho havia deixat per darrera hora, ha fet tard. Tots els tiquets s’han esgotat. Fins a 350. I la gent, no es pot negar, ha gaudit del dinar.

Una jornada també emotiva. I és que la Massana encara està en xoc després que, aquesta setmana, hagi mort un dels seus parroquians més coneguts: el ‘Sisquet de cal Sinquede’. L’actor i empresari gastronòmic no va poder superar una dolència coronària i la notícia ha colpit tota la parròquia. Per això, se l’ha volgut homenatjar. Tota la celebració ha estat presidida pel bastó amb el qual, els darrers anys, dirigia els Encants de Sant Antoni amb el seu peculiar estil. Un cinta amb la bandera andorrana i un crespó negre completaven el record d’un home molt estimat al poble i a tot el país.

Lo Mandongo 2024
Preparant la carn.
La xerrada sobre la tradició de la matança del porc.
La fogaina de Cal Sabaté.
L'homenatge a Xavier Fernández,
Cues per recollir els plats.
Josep Maria Troguet preparant-se per servir el menjar.
El plat amb trinxat i botifarra.
Més racions.
La gent gaudint del dinar.