Premis en família

L’escola andorrana de primera ensenyança de Canillo ha estat la guanyadora dels Premis Unicef per la seva iniciativa solidària que va proporcionar ordinadors als infants perquè continuessin la seva educació durant la pandèmia

Entrega dels Premis Unicef a l'escola andorrana de Canillo.

Tot va començar quan Manela Mora, qui s’havia encarregat durant molt de temps a anar a buscar a Espanya targetes i productes per després poder distribuir solidàriament aquí a Andorra, va decidir impulsar el Comitè. Era l’any 1994, i tres dècades després, la seva neta Marianela Vila, actual presidenta de l’entitat, ha donat el tret de sortida de celebració d’aquesta efemèride recordant la important tasca que va iniciar la seva padrina. Durant tots aquests anys, han dedicat tots els esforços en els projectes internacionals, dedicats sobretot a recaptar recursos per situacions d’emergència; i d’altra banda, tota la tasca que es duu a terme a nivell nacional, com és el consell d’infants o estudis com per exemple l’Observatori de la Infància. 

“Per nosaltres és un gran honor i una gran fita haver arribat als 30 anys i esperem seguir molts anys més”, ha mencionat emocionada Vila durant el seu discurs, tot destacant la feina de tots els membres del comitè, així com a tots els socis que han ajudat a fer-ho possible. La celebració de les tres dècades de trajectòria també ha estat l’escenari de l’entrega dels Premis Unicef. El guanyador ha estat l’escola andorrana de primera ensenyança de Canillo, la qual quan es van implementar les classes online durant la pandèmia, es van adonar que hi havia alumnes que no tenien ordinador. Davant d’aquesta situació, des de l’escola es va posar en marxa una iniciativa solidària per recollir ordinadors portàtils vells, reacondicionar-los i oferir-los a aquells infants del país que els necessitessin. El segon premi ha estat pel club de bàsquet MoraBanc Andorra.

La presidenta de l’entitat, Marianela Vila, ha sigut l’encarregada d’atorgar el premi a l’escola, assegurant que ha estat l’elegit perquè va molt alineat amb els valors de l’entitat: “Van treballar en un moment molt complicat que va ser la pandèmia i van trobar una solució per ajudar a les famílies o als infants que més ho necessitaven per poder seguir amb la seva educació”, ha afegit. 

L’acte ha continuat amb la reproducció de vídeos de d’altres comitès d’arreu del món felicitat a l’entitat andorrana per tota la feina que han estat duent a terme tots aquests anys i per haver arribat a aquesta efemèride i llavors amb les paraules i experiència d’Albert Llovera, que és l’ambaixador de l’entitat. “Salut, educació i protecció. Això és el que busca Unicef”, aquestes eren les paraulea amb les quals Llovera ha començat el seu discurs, tot apuntant que durant els múltiples viatges que ha realitzat amb l’organització ha pogut observar com en altres països són unes coses que fan falta. Per ell, visitar aquests indrets han suposat una “reeducació”. El primer viatge el va fer l’any 2007 a Mauritània, allà es va quedar sorprès de com la gent tenia un problema amb que anés amb cadira de rodes: “Si vas amb cadira es pensen que ets inútil i no pots fer res, no vas a l’escola, no treballes. En definitiva, no ets ningú”, ha explicat als assistents. A Jordània també es va quedar sorprès de com 72.000 persones refugiades habitaven dins de containers i tota la gent que hi havia malalta a la zona. Per aquest motiu, és tan important continuar posant els esforços per treballar a favor de la infància d’arreu del món. “Els infants ens necessiten, però nosaltres també us necessitem a vosaltres”, ha posat en relleu la directora d’Unicef, Dámaris Castellanos, tot animant a la gent a ser solidaris i contribuir en la mesura que poguessin. En aquest sentit, Vila també ha posat en relleu que darrerament i en referència als socis i a les aportacions econòmiques, han experimentat una baixada, que atribueixen al fet que la generació de socis que tenen és una mica gran a dia d’avui i, per aquest motiu, volen intentar trobar un punt més proper i aconseguir socis més joves. La celebració ha finalitzat amb la projecció d’un emotiu vídeo dels alumnes de primària del col·legi Sant Ermengol on cantaven una versió en català del gran clàssic ‘We Are The World’, i un posterior refrigeri per tots els assistents.

Etiquetes: