Pioneres de l’olimpisme andorrà

Del 6 al 13 de juny, el pati interior de l’Illa Carlemany acull l’exposició ‘Dona i esport: Inspirant Generacions’, una mostra de fotografies que promou valors esportius com el respecte i la igualtat

Sofie Juárez i Montserrat Garcia amb les seves respectives famílies.

“Ser la primera dona andorrana en participar en els JJOO d’estiu no es pot descriure. Trenta-dos anys després, quan veig com s’encenia la flama del peveter de Montjuïc, encara ploro i les meves filles també s’emocionen”, recorda l’exsaltadora d’alçada Magui Moreno, que avui en dia encara manté el rècord d’Andorra per davant la seva filla, la basquetbolista Clàudia Guri. Elles dos són el clar exemple d’evolució cap a la igualtat d’oportunitats, una qüestió que reclamen totes les esportistes representades a l’exposició ‘Dona i esport: Inspirant Generacions’ estrenada aquest dijous al pati interior de l’Illa Carlemany.

Aprofitant que el pròxim 23 de juny se celebra el Dia internacional de l’olimpisme, la Comissió de la Dona i Esport del Comité Olímpic Andorrà (COA) i la Federació Andorrana de Bàsquet (FAB) han presentat una mostra de fotografies que “capturen la força i la determinació” d’algunes de les esportistes que han representat al país en els JJOO en les seves disciplines respectives. Una col·lecció d’imatges que expliquen històries de determinació, passió i assoliment, i celebra el triomf d’haver participat en unes olimpíades per “servir d’inspiració per a les generacions futures”.

Una de les dones representades a l’exposició és la Sofie Juárez, exesquiadora alpina en les disciplines de gegant i eslàlom que va ser a Vancouver 2010, i que destaca que “m’ha servit molt per posicionar-me socialment a Andorra”. Juárez forma part del COA, sobretot s’encarrega de fer rutllar la Comissió de la Dona i Esport: “L’esport andorrà va evolucionant. Cada cop va a millor i les dones tenen més oportunitats. Però hem de continuar treballant perquè no es perdi la igualtat. No crec que Andorra sigui un país on sigui molt visible aquesta desigualtat, però no ens hem d’adormir i seguir cuidant-ho”, ha valorat positivament.

Totes les presents a la inauguració de l'exposició han posat en família.

També hi ha estat present l’expiragüista Montserrat Garcia, que va ser olímpica l’any 2008 a Pequín, i remarca que “tant és si ets home com si ets dona, alta o baixa, al riu el que importa és la tècnica”. Unes declaracions compartides per la Mònica Doria, que actualment és l’opció més clara perquè Andorra aconsegueixi una medalla. “El passat cap de setmana va quedar tercera i veig una medalla que segurament pot arribar, jo l’animaré al màxim. He anat parlant amb ella, li he explicat la meva experiència que vaig tenir i estem sovint en contacte”, explica Garcia, que va tancar la seva trajectòria entre els anys 2010 i 2011.

L’exposició també compta amb imatges de Silvia Felipo, corredora de mig fons, Cristina Llovera, de velocitat, la seva mare Claudina Rossell, esquiadora, la nedadora Carolina Cerqueda, la judoka Laura Sallés, i una altra esquiadora com Vicky Grau. Totes elles han hagut de lluitar per fer-se un lloc dins els seus respectius esports. “Quan et comparaves amb les sueques, les alemanyes, o les espanyoles mateixes, elles sempre tenien millors sabates i més mecanismes d’ajuda. Va haver-hi una època que vaig competir amb una vamba de velocitat amb claus i l’altra de salt d’alçada. Les dues no me les podia permetre”, ha recordat Moreno mentre repassava les fotografies. Actualment, esportistes com la Mònica Doria o la Gina del Rio els han agafat el relleu i l’han consolidat fins a les cotes més altes, és per això que totes desitgen “que elles també ho estiguin vivint amb la màxima igualtat d’oportunitats”.

Etiquetes: