El policia Robert Guirao (a la foto que acompanya el titular d'aquest reportatge) n’és el primer president. I un dels impulsors. De fet, explica, remena des del novembre del 2013. Han passat sis anys abans no s’ha constituït el col·lectiu. Formalment, la seva existència data del febrer. Però entre la crisi sanitària i el malaurat accident d’helicòpter de la Vansa i Fórnols, amb la mort d’Haritz Galarraga i Jordi Figueras, ‘l’estrena’ de l’associació s’ha anat dilatant. Ara, però, els pilots (i els propietaris) ja estan disposats a aixecar del tot el vol.
A Guirao l’acompanyen en una junta provisional que a mida que hi comenci a haver afiliats s’haurà d’ampliar Marc Valen com a vicepresident, Marcel Lescano en qualitat de secretari i tresorer, i Carles Codó i Michael Bock en les dues úniques vocalies que ara per ara té l’entitat. Gabriel Espelleta, malgrat no formar part de la junta, sí se’l reconeix com un dels fundadors d’una associació que entrar en un col·lectiu que té més de 470.000 membres arreu del món. De moment hi ha associació, reconeixement internacional i junta.
“Ara treballarem per reunir a tots els pilots andorrans i aficionats de l’aviació per poder representar-los”, explica Guirao, que afegeix que s’estan firmat acords i convenis amb empreses i organitzacions diverses per poder aconseguir avantatges i bonificacions per als associats. El president d’AOPA Andorra afirma calcula que “entre pilots d’avions, d’helicòpters, alumnes pilots, propietaris, pilots de drons, ultralleugers i aficionats... arribarem fàcilment al centenar” d’associats. La màquina, però, s’ha d’acabar de greixar i posar-la en marxa.
El president de l'entitat afirma que “nosaltres defensem els interessos de l’aviació general (no comercial). De moment estem molt bé a l’aeroport Andorra-la Seu (LESU) i volem ser presents com a pilots d’Andorra en aquesta instal·lació”
Formalment, l’associació té com a objectius i finalitats, per exemple, promoure, preservar i representar els interessos dels membres en l’aviació general de pilots, de propietaris d’aeronaus i d’aficionats de l’aviació. Facilita la circulació d’avions a escola internacional amb finalitats pacífiques per tal de “desenvolupar l’amistat i la comprensió entre els pobles del món”. És, és clar, la veu de l’AOPA al Principat amb tot el que això implica i pretén “desenvolupar i promoure una normalització desitjable i útil per a la regulació i orientació general de l’aviació”.
També pretén la implementació de sistemes, instal·lacions, serveis i procediments previstos per promoure la seguretat i l’eficiència del vol per a l’aviació general, i recollir informació, dades i estadístiques relacionades amb les organitzacions membres de l’aviació general, incloses, entre altres, les relatives al progrés de les instal·lacions de navegació aèria, comunicacions i instal·lacions i l’explotació d’avions d’aviació general. L’escut, per dir-ho així, l’ha dissenyat la pròpia AOPA incorporant els colors de la bandera d’Andorra i el C3 amb què l’OACI identifica, perquè al seu dia ho va establir així, les aeronaus matriculades al Principat.
Guirao hi afegeix a tot plegat que “nosaltres defensem els interessos de l’aviació general (no comercial). De moment estem molt bé a l’aeroport Andorra-la Seu (LESU) i volem ser presents com a pilots d’Andorra en aquesta instal·lació”. I explica que “estem oberts a que el Govern d’Andorra compti amb nosaltres i els nostres assessors en matèria d’aeronàutica sempre que vulguin tractar qualsevol tipus de normativa aeronàutica o projecte dins del nostre territori, per assessorar-los en seguretat i fer les nostres aportacions”.
Comentaris (5)