Cap representant de la majoria ha amagat que la intervenció del líder socialdemòcrata al matí els ha descol·locat. Segurament esperaven una lletania d’atacs i crítiques a l’acció de Govern. En canvi, s’han trobat amb l’exposició d’un programa per a una reforma del model econòmic i social basant-se en la sostenibilitat, la transició energètica, la lluita contra el canvi climàtic o l’ecologia. Tot s’ha de dir, propostes a les quals és complicat oposar-se.
La sorpresa ha arribat a la tarda. I ha vingut de la part dels liberals que, novament, no han amagat que la rivalitat amb el PS arriba a una alta tensió arran del pacte pel Govern de coalició després d’haver concorregut plegats a les eleccions el 2019. El president del grup, Ferran Costa, ha estat l’encarregat d’obrir el foc. I no tant en el fons del discurs sinó en la forma.
I és que el parlamentari encampadà gairebé (o sense el gairebé) ha acusat el líder socialdemòcrata de plagiar un document de Más País, la formació creada per Iñigo Errejón a Espanya. En concret, del 2019: ‘Un acuerdo verde para España”. Sempre quedarà el dubte de saber qui, dins les files liberals, ha descobert les semblances excessives. La proposta, tot s’ha de dir, no és complicada de trobar al Google: tot just surt en quart lloc si es recerca, en castellà, “acuerdo verde”.
Costa no ha dubtat a llegir fil per randa, frases literals del document de la formació espanyola, en castellà, i, posteriorment, les emprades al matí per López. Només a tall d’exemple. A la pàgina 22 del programa de Más País es pot llegir: “Esta propuesta de Acuerdo Verde para España, una apuesta histórica por la transición ecológica como columna vertebral de la economía española del siglo XXI. Con un apoyo público rotundo y audaz, en forma de políticas industriales, de empleo, formativas y de I+D+i, pero también mediante señales inequívocas al mercado, la modernización ecológica podrá abrir enormes bolsas de empleabilidad en todos los niveles de la cualificación laboral”. Costa ha recordat el que estava escrit a la primera plana del discurs del PS: “Aquest Acord Verd per a l'Andorra que proposem és una aposta històrica per la transició ecològica com a columna vertebral de l'economia andorrana del futur. Amb un suport públic rotund i audaç, en forma de polítiques industrials, d'ocupació, formatives i d'I+D+i perquè la modernització i transformació ecològica obren enormes borses d'ocupació en tots els nivells de la qualificació laboral i pal·lien la desigualtat de gènere laboral amb l’ajuda de mesures complementàries, com el currículum cec en els processos de selecció”.
Costa ha afirmat que López ha fet “un mal servei al seu electorat”, metre que el líder del grup demòcrata, Carles Enseñat ha passat “vergonya aliena”; per la seva banda, Xavier Espot entén que “són fets que, com a mínim, mereixen una explicació”
Al president socialdemòcrata li tocava intervenir tot just després d’aquesta acusació. No ha fet referència, almenys immediatament. Un cop ha acabat la seva rèplica al cap de Govern, sí que se l’ha vist sortir de l’hemicicle i parlar amb un dels seus assessors. En les posteriors intervencions, però, ha continuat evitant parlar del tema.
Si que han parlat, posteriorment, altres protagonistes del debat. El mateix Costa ha volgut deixar clar que “no podia no desvetllar-ho, perquè era enganyar la ciutadania”, ja que, al seu entendre “s’ha faltat el respecte al Consell General” i els fets eren molt greus. “Pere López fa un mal servei al seu electorat però també a aquesta institució”, ha assegurat.
En una línia similar s’ha expressat el líder demòcrata Carles Enseñat que ha parlat “d’una situació extraordinària”. Així, ha apuntat que “s’ha fet un plagi íntegre d’un programa electoral que, a més, no és ni per a Andorra” i que això “invalida totes les propostes que s’han presentat”. El parlamentari ha advertit que “el que ha passat és força greu i no pot quedar com si no hagués passat res”. Ara bé, admet que, en tot cas “l’elecció ha de ser del seu grup parlamentari”. També ha afirmat que “hi ha hagut un moment que m’he girat, però no per riure sinó per vergonya aliena”.
Així, per la seva banda, Espot ha defensat que no s’ha referit durant el debat perquè “no era el que pertocava a la sessió”. El mandatari ha indicat que “són uns fets que, com a mínim, mereixen una explicació i avui no ens l’ha donat”. Ha apuntat que “l’error és humà i els responsables polítics es poden equivocar, però també han de tenir la possibilitat d’explicar-se”.