El sopar de gala a l’Andorra Park Hotel va ser “molt poc andorrà”. Així ho han destacat diferents assistents. I, en principi, suau com suposadament els canons nutricionistes indiquen que s’escauen per poder fer una digestió com cal abans d’anar a dormir. El xef del Park Hotel, Marc Mora, seria l’autor del menú escollit (o almenys ofert, és a dir, que pagaven) els Coprínceps francès i mitrat de forma solidària.
L’àpat vespertí estava configurat per un tàrtar de carbassó amb vieira adobada, tomàquet sec i oliva negra a mode d’entrant. Com a plat principal, el sopar va tenir un peix de costa salvatge amb verduretes i puré. I, de postre, coulant de xocolata amb gelat de vainilla. El celler venia servit per Louis Latour 2019 (AOC Chablis), Finca Viladellops Turó de les Abelles 2017 (DO Penedès) i Bollinger Spécial Cuvée (AOC Champagne).
El menú del dinar a Ordino s’ha iniciat amb un bombó cremós de formatge de Casa Raubert. Ha seguit amb un mini-rotlle de bull de carnetes de Cal Jordi amb emulsió de pèsols frescos amb menta. Més: una crema de trumfes fumades de Casa Gendret amb bolets i emulsió d’ou de Casa Cortal Llumeneres amb tòfona. El plat fort era un filet de vedella de Ramaders d’Andorra a l’ast amb verdures d’Andorra i suc del rostit amb vi d’Auvinyà. De postre, gelat de llet fresca d’ovella de Casa Raubet amb brioix, Xocland i espècies.
Justament, en el balanç de la visita, el cap de Govern, Xavier Espot, ha destacat justament que l’àpat a l’Era de Casa Rossell era tot elaborat a base de productes de la terra. D’Andorra. Era una tria tan local, ha reconegut el mandatari executiu, que alguns dels comensals, no pas dels espanyols ni dels francesos, sinó alguns dels assistents andorrans, no només no havien degustat mai el que se’ls ha ofert; ni tan sols n’havien sentit a parlar.
Per cert, tot plegat ha estat regat amb vi blanc (Imagine vi de neu de Casa Auvinyà), vi negre (Torb de Borda Sabaté) i vi escumós (902 DC-Celler Mas Berenguer). Del càtering a l’era ordinenca se n’ha encarregat Exe Prisma. Els de fora, no ha acabat de quedar clar. Els de casa, no hi ha dubte, si haguessin de triar entre l’un i l’altre, repetirien de dinar.
I un parell d’apunts més: si la carta que els convidats han rebut als seus llocs (sis convidats per taula atès el protocol sanitari establert i publicat de forma expressa i especial al BOPA) era només en català en el cas del sopar; la del dinar tenia la traducció al castellà. I si han vist com la reina Letizia aixeca la copa però no beu, és perquè no consumeix alcohol i, ep, es mira, i molt, la cosa dels sucres. Que cal mantenir la línia. Fina finíssima.