Peça per peça, i anar remenant

Durant aquest dissabte, el mercat ‘El Troc’ d’Andorra la Vella ha transformat la sala consòrcia del Centre de Congressos en una zona d’intercanvi de moda i complements per a tots els gèneres i edats

La sala consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella s’ha convertit aquest dissabte en un mercat improvisat de segona mà al més pur estil dels vells temps, amb l’intercanvi com a centre de la transacció. Res d’euros, si no que precisament el que es vol fomentar amb aquesta iniciativa és l’economia circular. Per això, fins aquest migdia, han estat 133 persones les qui han portat prop de 700 peces del seu armari i s’han vist recompensades amb diferents ‘trocs’, la moneda fictícia que permet continuar comprant articles d’altres participants.

Per poder participar en aquest mercat que han ideat el comú d’Andorra la Vella i Andtropia s’ha de portar un nombre limitat de peces. El màxim són cinc articles o complements de roba per persona, els quals han d’estar nets, en bon estat i sense desperfectes visibles. Un cop allà, les peces són revisades per l’organització, encapçalada per Mercè Miguel, amb l’objectiu de garantir la qualitat del que s’ha ofert. “Molta gent, quan s’ha posat davant de l’armari a pensar quines peces podia portar, ha vist que tenia moltíssimes coses i que, amb menys peces, també faria”, explica la cònsol menor de la parròquia, Olalla Losada, sobre una de les missions d’aquest esdeveniment, la de donar una segona vida a aquells articles que no es fan servir.

Un cop s’han superat tots els passos, cada peça acceptada rep un valor (troc) segons la seva qualitat i categoria. I precisament aquests ‘trocs’, que van de menys a més qualitat -essent 1 el valor més petit i 5 el més gran- serveixen per alimentar aquesta economia circular que, fins al moment, ja ha tret del mercat prop de 225 articles. “És un molt bon senyal, i aprofito també perquè, tot i que teníem a l’horari que només es podia portar roba fins a les dotze, veient la bona acollida que ha tingut i les demandes de la gent, ampliarem una mica l’horari i serem més flexibles”, afegeix la cònsol, que no ha volgut perdre’s la jornada inaugural (s’allargarà fins les vuit del vespre) i ja treballa en possibles millores per a la pròxima edició, prevista per al següent canvi de temporada, al mes de setembre.

Durant el matí, la sala consòrcia s’ha emplenat de participants, que han desfilat per tots els passadissos (hi ha penjadors de dona, home i infants), regirant amunt i avall cadascun dels aparadors. Tot i que el públic majoritari està compost per dones, també hi ha hagut presència del gènere masculí: “Potser tothom té la percepció que el públic és femení, però hi ha bastanta varietat i també hi ha afluència d’homes. Ahir, que alguns d’ells van venir a portar peces, ens vam adonar que tenen molta més roba de qualitat que les dones, i venen amb molta curiositat per veure quines peces hi ha”, confessa Losada, que demana “trencar una mica amb aquest estereotip que la moda és de dones”. Aquesta tarda, a les quatre, a la sala paral·lela al mercat, es farà una xerrada de conscienciació sobre com tenir un armari més sostenible.  

Comentaris

Trending