Amb els pantalons posats fins al darrer dia

Mor als 101 anys Pilar Samarra Forné, la resident més gran del Cedre fins al març que alhora mantenia actualment el passaport més baix (112) i durant molts anys va ser conserge de l’Escola espanyola de Ciutat de Valls

Ha tingut el cap clar fins a darrera hora. I fins a darrera hora, com aquell que diu, ha portat pantalons. En va ser pionera. A mitjan segle passat va ser la primera dona en vestir pantalons. Ho va voler sí o sí. I va ser el sastre Pifarré qui els els va confeccionar. Les darreres dècades no ha tingut pas tants problemes ni per portar-los ni per trobar-los, els pantalons. Aquesta nit passada ha mort la resident més gran fins al mes de març del Cedre i la titular del passaport andorrà amb el número més baix actualment (112), Pilar Samarra Forné, que amb 101 anys a l’esquena ha viscut gairebé totes les vicissituds per les quals ha passat Andorra.

Nascuda el 2 de març del 1923, va néixer a la Seu d’Urgell perquè la seva mare, que anys abans havia anat a servir a Barcelona, no va poder arribar, embarassada, a la Seu, com pretenia. De cal Rosselló de la Comella, va ser batejada al Palau Episcopal. Tornaria a escola a la capital catalana però l’esclat de la guerra civil la va fer tornar, ara sí, cap a Andorra. Amb un Principat rebent exiliats espanyols i amb la Segona Guerra Mundial ja en marxa, Pilar Samarra es casaria amb Oleguer Vila, de cal Pep de Sansa, al Puial d’Andorra la Vella, als disset anys.

Poc després -i sempre l’explicació feta pels seus familiars-, va tenir el primer fill, que moriria sent bebè. En vindrien posteriorment dos més. Primer van viure a cal Calones i mentrestant es farien càrrec del bar que hi havia en l’edifici que actualment ocupa el comú de la capital i que llavors acollia també dependències escolars. El seu marit faria part de la primera fornada de policies i posteriorment, ja amb una Pilar decidida a dur pantalons, el matrimoni i els seus fills es traslladarien a Grau Roig per portar-hi un refugi que va ser, d’una banda, seu per a grans esquiadors del país (Lluís Viu, Antoni Rovira…) i, també, per ajudar alguns represaliats de la guerra mundial a amagar-se.

WhatsApp Image 2024 12 17 at 19.16.03
Xavier Espot i Albert Font van anar a veure Pilar Samarra al Cedre quan va fer 100 anys.

Si el matrimoni Vila-Samarra havia marxat a Grau Roig havia estat amb la promesa que hi hauria millors connexions viàries de les que hi havia quan van anar al refugi. En no complir-se el compromís, van tornar cap a la capital. Això deuria ser a la dècada de 1960. I de llavors ençà i fins a la seva jubilació a mitjan dècada de 1980 la Pilar i l’Oleguer es farien càrrec de la consergeria de l’Escola espanyola de Ciutat de Valls. Quan es van jubilar continuarien al barri, ja no a l’escola. Sí en un pis. Però poc van poder gaudir la jubilació plegats. L’home moriria al cap de poc.

Més tard, just el 1996, ‘convidada’ a afegir-se en un projecte residencial que s’estrenava, Pilar Samarra va passar a viure a Clara Rabassa. Un parell de caigudes van fer recomanable l’ingrés de Samarra a un centre que li pogués oferir millors prestacions. I així va ser com el 9 de setembre del 2019 va ingressar al Cedre, on ha viscut fins ara. “Ha tingut molta vida. Encara ahir vam parlar. Mai no ha perdut el cap. S’ha quedat adormida i ja no s’ha despertat”, explica Ruth Vila, una de les seves netes. 

Samarra, que al seu dia va reclamar amb altres familiars ser hereva de casa Rossell d’Ordino, és a dir, que defensava ser parenta de ‘la Senyoreta’, de Maria Lluïsa de Riba Cassany, ha passat, estant al Cedre, fins a cinc episodis de Covid. El primer va ser dur. La resta s’han superat bé. I és que “les atencions han estat d’allò més bones i el tracte molt humà”, destaca la neta. L’últim adeu a Pilar Samarra serà aquest dimecres. La vetlla de 10 del matí a 1 del migdia. I el funeral, a la capella de l’hospital, a 2/4 de 4 de la tarda.

Comentaris (1)

Trending