Palma, palmó i menys tradició

Les floristeries han esgotat les existències per a Diumenge de Rams abans de l’arribada del cap de setmana, però les quantitats venudes han estat molt inferiors a les d’abans de la pandèmia

Gairebé ni una palma a les floristeries que n’han ofert al llarg de la setmana. Malgrat això, hi ha una tendència que se’ls fa evident i que no poden deixar passar: cada any se’n venen menys. De palmes, i de palmons. S’han esgotat abans de l’arribada del cap de setmana per poder celebrar un Diumenge de Rams que aquest any està molt marcat al calendari. Amb tot i això, les quantitats són bastant inferiors a les que s’enregistraven a la prepandèmia.

Entre divendres i dissabte passat les palmes i els palmons - a preferència, tradició, gust, edat i segons la família – es van començar a oferir a diferents floristeries del país. No a totes, però si a una gran part dels establiments del sector. El degoteig de compra ha estat constant cada dia i més d’una va veure aquest divendres com les existències s’esgotaven. És la mostra que la tradició no ha mort i que es continua mantenint any rere any. Amb tot i això, també és evident que cada any se’n compren menys. Així ho asseguren des d’Àngels Flors, i des de Magnòlia també comparteixen aquesta visió.

S’ha de diferenciar els diversos tipus que hi ha, i per qui són cadascun d’ells. “S’anomenen de nen i de nena, però això va canviant una mica, de fet hi ha qui opta per les rosa, que tenen color”, expliquen des d’Àngels Flors. També la grandària del palmó ha d’anar d’acord amb l’estatura de qui el porta. Les preferències de compra es mouen entre alguns encàrrecs específics per a les palmes més elaborades, que es fan justos “perquè no s’assequin”.

El que té molta tirada és el llorer, asseguren des de Magnòlia. Es demana i cadascú es munta el seu ram. Malgrat això, cada cop és més habitual que es venguin els rams fets a les floristeries per combinar el llorer, el romaní i l’olivera. L’estoc ha de ser just, menut, perquè el material no dura d’un any per l’altre, com és lògic, tractant-se de plantes naturals. El que es fa amb la branqueta de llorer és assecar-la, i que pugui guardar-se tot l’any. També hi ha qui es decanta per les palmes més petitones, anomenades “mini”.

El preu parteix d’aquest punt, de les palmes més petites, que tenen una sortida de 5 euros. El preu mitjà, però, es mou entre els 12 i els 15 euros, tot i que se’n poden arribar a trobar a certs llocs de fins a 30 euros. També depèn de la complexitat del disseny o del tipus de palma o palmó que s’esculli. En contraposició a molts sectors comercials, el cost no s’ha incrementat notablement aquest any. El material i les palmes es porten directament des d’Elx, on la tradició és molt forta i fa de subministrador per tot el món, arribant fins i tot al Vaticà.

Etiquetes

Comentaris

Trending