El pacte (simbòlic) per a un ús responsable del mòbil

Andorra Telecom promou una acció per mirar que els progenitors i els seus fills arribin a acords sobre la utilització assenyada del telèfon intel·ligent

Una de les imatges de la campanya. ANDORRA TELECOM

Siguem sincers, hi ha més pa que formatge, més simbolisme que una altra cosa. Si no fos perquè l’ús indegut del mòbil té severes conseqüències, la darrera acció impulsada per Andorra Telecom seria més un brindis al sol que res més. Però com que la utilització del mòbil, de forma indiscriminada, pot acabar sent un maldecap, fins i tot literal, d’aquí que l’operadora de telefonia iniciï una campanya per tal de conscienciar pares i mares i fill de la importància de fer un ús racional del telèfon intel·ligent.

Les enquestes que s’han anat fent, tant a nivell d’Unicef amb dades a Andorra, com d’altres organitzacions, demostren l’impacte que pot tenir ‘enganxar-se’ al mòbil. La falta d’atenció i moltes altres coses que pot generar en els menors, però, també, el poc control que exerceixen els adults. De fet, només un de cada quatre progenitors imposen normes o limiten l’ús del mòbil. I encara són menys els que controlen els continguts als quals accedeixen els seus fills.

D’aquí que Andorra Telecom, avançant-se en certa manera a una encomana que el Consell General ha fet al Govern en matèria de benestar digital, promogui a partir d’ara un contracte entre pares (i mares) i fills (i filles) per tal que els uns i els altres acordin en quins llocs web poden accedir els menors, durant quant temps i quines trucades poden respondre i quines no. Alhora, els adults també s’han de comprometre a no protagonitzar esbroncades fora de mida i a fer també ells una utilització correcta del mòbil. És a dir, no és pot fer permanentment allò que es recrimina al menor. 

LA JUSTIFICACIÓ DE LA CAMPANYA

La campanya ‘Un mòbil, un pacte’ va adreçada a les famílies del país, especialment a les que tenen fills menors d’edat, a través del qual es vol fer èmfasi en la importància d’establir un diàleg entre progenitors i els seus fills o filles menors d’edat, quan aquests reben el seu primer mòbil. I si bé, Internet representa una gran oportunitat per aprendre, informar-nos i compartir estones amb familiars i amics, també és una amenaça i un risc, per a menors d’edat, d’accedir a webs i aplicacions no aptes i que poden tenir unes greus conseqüències per a la seva salut mental i benestar emocional. 

“L’arribada del primer mòbil suposa, per a una persona menor d’edat, un punt d’inflexió en la seva autonomia i responsabilitat i té unes connotacions positives, com la confiança que el pare, la mare o el tutor/a legal hi diposita. Però amb l’arribada d’aquest primer mòbil és fa absolutament necessari establir un diàleg i consens sobre el seu ús”, ha destacat Inés Martí, responsable d’esdeveniments i RSE de la companyia. 

El document del pacte, físic, es pot descarregar des de la web www.andorratelecom.com, que la companyia distribuirà des de la seva botiga i també als esdeveniments dirigits als joves, i que estarà vigent fins a finals d’any. Juntament amb la campanya, Andorra Telecom ha activat un canal de Whatsapp https://whatsapp.com/channel/0029VahH446002T5nEXOiR11 des del que es compartiran articles i iniciatives que desenvolupi la companyia i altres entitats al voltant del benestar digital.