Se sospita que Andbank feia de palanca per retornar cap a Espanya els diners que grans fortunes de l’Estat veí del sud havien ocultat prèviament en jurisdiccions com Suïssa i Luxemburg. O fins i tot Panamà. Els darrers dies, el magistrat responsable del jutjat número 5 de l’Audiència nacional espanyola, el mateix que porta el ‘cas Pujol’, amb el qual també hi podria haver connexió, hauria fet noves indagacions sobre l’afer que afecta, per exemples, antics alts càrrecs de la Generalitat de l’època Pujol, i que esquitxa l’actual president en funcions del Barça Carles Tusquets, ànima mater de Fibanc.
De tot plegat se n’està fent ressò els darrers dies el portal digital ‘El Confidencial’, que posa de relleu que era a través d’un compte pont a Andbank que es rescataven molts dels dipòsits ingressats en jurisdiccions de baixa fiscalitat. Fins a cinc-centes grans fortunes espanyoles haurien pogut emprar la xarxa creada per Alejandro Pérez Calzada via Venture Finanzas i per a la qual treballava l’exfutbolista Lluís Majó, que seria un dels principals captadors de clients, de capitals.
De fet, Majó seria un dels principals artífexs de la via andorrana, atès que ja havia operat com a prescriptor de Valora, essent un dels principals suports de qui va ser el director general de Valora, Xavier Felipó. De fet, a la gestora de capitals andorrana que va acabar anant-se en orris el 2007 hi conflueixen molts dels actors que ara està investigant el jutge José de la Mata. Andbank i Fibanc ja havien estat els socis fundadors de Valora. De fet, durant anys, diners en efectiu i de procedència poc clara eren dipositats en un compte a Fibanc i acabaven comptabilitzats en no poques ocasions a Andbank a través de Valora.
Fonts properes a la investigació que s’està duent a terme a Madrid no descarten que si de l’impuls de la causa que s’ha dut a terme les darreres setmanes en ressurt elements d’interès o de rellevància suficient, es puguin instar diligències en relació amb el ‘cas Valora’, que fa anys que està en un calaix a la Batllia, sense que ni tan sols s’hagi tancat formalment la instrucció per portar l’afer a judici. És tal la lentitud que almenys en dues ocasions el Tribunal Constitucional ha hagut de reconèixer que hi ha hagut respecte de diferents clients de Valora afectats per la fallida d’aquesta gestora una vulneració al dret d’un procés degut en la seva vessant d’obtenir decisions en un temps raonable.
Comentaris (4)