Olles batejades, Encants esbojarrats i molta escudella a la celebració de Sant Antoni de la Massana

(AMB VÍDEO) El dia del patró de la parròquia, ha estat marcat per un bateig simbòlic, una subhasta carregada d’humor, i el record de la figura del Sisquet de Cal Sinquede

El 17 de gener, el cor de la Massana batega al ritme de l’escudella de Sant Antoni, una festa que, any rere any, s’ha convertit en un veritable símbol de germanor i tradició. Però enguany, com no podia ser d’altra manera, la celebració ha destacat per unes novetats que han donat un aire fresc a aquesta festivitat arrelada a la parròquia. Una olla vegana, una olla per persones amb celiaquia, i... coi! Unes olles que enguany portaven nom. Així és, aquest any per primera vegada s’ha batejat les olles amb els set quarts de la Massana. També s’han celebrat uns tradicionals i intensos Encants, recordant la figura del gran Sisquet de Cal Sinquede.

Com a gran novetat, enguany, les olles no només han estat beneïdes, sinó que han estat batejades amb el nom dels set quarts de la parròquia: Massana, Arinsal, Anyós, Sispony, Aldosa, Erts i Pal. Així, cada olla ha rebut el seu nom oficial en una cerimònia plena de simbolisme, i cadascuna d’elles ha estat apadrinada per un llevador de cada quart. Tot un gest de sentiment i comunitat que, segons explica Josep Maria Troguet, cap d’escudellaries de la Confraria de Sant Antoni, ha estat un fet inèdit a Andorra. “És la primera vegada que es fa un bateig així a tot el país”, ha afirmat amb orgull Troguet.

Tot i que, enguany, les olles encara no portaven gravats els noms, ja que la decisió es va prendre a última hora, la imatge de les set olles simbòliques ha quedat gravada en la memòria de tots els presents. No serà fins a l’any vinent que cada olla tindrà el seu nom gravat, però el gest ja ha estat històric.

 

Com cada any, la celebració ha començat amb la Missa Sant Antoni de la Grella i després s'ha traslladat a la plaça de l'església, on l’escudella ha estat l’estrella de la jornada. Aquest 2025, les opcions s’han ampliat per adaptar-se a tots els gustos i necessitats. Per primera vegada, la Confraria de Sant Antoni ha ofert una escudella vegana i una escudella sense gluten, tot pensat per garantir que ningú es quedés sense tastar aquest plat tan tradicional.

Des de primera hora del matí, la Confraria de Sant Antoni, formada per una quinzena de cuiners professionals i una bona colla de col·laboradors voluntaris, ja estaven començant a preparar les carns i les verdures. “Ja fa més de 12 anys que fem l’escudella, i cada cop hi ha més professionals que s’incorporen a la colla. Aquest any hem cuinat per a més de 2.000 persones, utilitzant 50 quilos de carn de vedella, 30 gallines, col, patata, pastanaga, carabassa, arròs, fideus i 6.000 mandonguilles!”, ha detallat un dels escudellaires. 

La Confraria de Sant Antoni preparant l'escudella.
La Confraria de Sant Antoni preparant l'escudella.

I, com sempre, les cues no han deixat d’augmentar al llarg del matí. Mentre esperaven que els lliuressin la seva ració, començava l’espectacle dels Encants, que enguany ha tingut un aire ben diferent, ja que, per primera vegada, no han estat presentats per Xavi Fernández, el Sisquet de Cal Sinquede, que va morir recentment, i a qui li han dedicat un lot en el seu honor. “Sempre recordarem al Sisquet, perquè animava molt totes aquestes festes. Per nosaltres sempre estarà present”, ha manifestat la cònsol major. Un buit difícil de cobrir, però que s’ha agafat el relleu amb molt amor i respecte. Els Encants han anat a càrrec de dos personatges dels anys 30, el Quico i la Manela, caracteritzats per les actrius Inka Bellés i Mar Gual, que ben ràpid han començat a oferir els diferents lots.

ELS ENCANTS

L’ambient a la plaça de l’església s’ha transformat espectacle de riures, apostes i bromeig gràcies a la tradicional subhasta dels Encants, un dels moments més esperats de la festa. De fet, l’humor ha estat el gran protagonista de la jornada, generant una competència sana entre els membres de la corporació comunal i les institucions.

Un instant dels Encants de Sant Antoni.
Un instant dels Encants de Sant Antoni.

La subhasta benèfica ha començat de manera contundent amb un primer lot que s’ha disparat als 40 euros. Però el millor ha arribat quan, alguns infants, han començat a fer apostes. Les presentadores, amb molt d’humor, no han pogut evitar deixar escapar una rialla: “Això ho ha supervisat algun adult?”, ha dit una de les conductores, provocant una explosió de riures entre els presents. El número anava pujant i pujant i de cop: la triple xifra! Quant el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha cridat: “100 euros!”. El preu ha continuat inflant-se més i més, fins que, finalment, per un preu de 150 euros, ha quedat adjudicat al cònsol menor, Roger Fité.

El segon lot ha arrencat amb una oferta de 60 euros per part de la cònsol major, Eva Sansa, i en número ha anat creixent fins que en un moment, ha entrat a l’escena el conseller general, Carles Naudi, que entre riures feia la seva aposta: “Si el síndic general, Carles Ensenyat, dona 120 euros, jo poso els 110 anteriors”, ha dit, provocant una gran riallada de tots els assistents.

Els representants polítics participant en els Encants.
Els representants polítics participant en els Encants.

Els lots continuaven succeint-se i el ritme de les apostes s’han accelerat de manera vertiginosa, fins a arribar a un dels últims lots, on la cònsol major, Eva Sansa, i el conseller del comú, Kevin Poulet, no han volgut quedar-se sense un. Sansa ha ofert 150 euros, però Poulet no s’ha rendit i ha contraatacat amb 160 euros. A partir d’aquí, la disputa ha esdevingut un espectacle de broma i bona sintonia: “Si s’afegeix una llonganissa, jo pujo a 170 euros!”, ha dit Sansa entre rialles, a la qual Poulet ha respost amb un “jo 180!”. Finalment, entre el bon humor i l’ambient festiu, els lots han quedat adjudicats, i l’escudella ja estava a punt per ser servida.

Les dues fileres -la de l’olla tradicional i la de la vegana- han començat ha avançat a poc a poc i els assistents, que ja portaven una bona estona esperant a la plaça de l’església (on malauradament només hi havia ombra) han pogut començar a omplir les seves cassoles, tàpers o els plats commemoratius. N’era molta la gent que estava esperant la seva ració, de fet, la cua anava cap a baix d’un bon tros del carrer Major. Una espera, però que malgrat el fred ha valgut la pena, perquè al final de la cua els esperava una bona ració d’escudella.

Comentaris (1)

Trending