Observant al ‘rei del surrealisme pop’

La sala d’exposicions de Govern acull fins al dia 3 de novembre l’obra de Mark Ryden, un dels propulsors d’aquest moviment sorgit als anys vuitanta a Califòrnia

L’obra de Mark Ryden, considerat un dels pares del surrealisme pop, es pot apreciar fins el 3 de novembre a la sala d’exposicions de Govern, que també acull una selecció exclusiva d’art lowbrow que col·lecciona el metge mèxica Salvador Lévaro, resident al Principat. “Aquest moviment tracta d’artistes que venen d’un món més comercial, molts es dedicaven al disseny gràfic o realitzant portades de discs, però tots són autodidactes i procedeixen de subcultures”, ha estat el perfecte resum de la comissària Antonella Montinaro.

“Ens endinsem en un món de conte, de fantasia, i la comissària ens explicava que aquest art és com una subcultura. Artistes que potser no tenen pensat fer el seu art perquè sigui exposat en un museu, però al llarg del temps acaba sent un art molt demandat”, explica la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, que ha estat present durant la inauguració d’una exposició que s’ha estrenat aquest dimarts al vespre a la sala del Parc Central que gestiona Govern, amb la presència també dels comissaris de l’obra, Antonella Montinaro i Salvador Lévaro.

El disc 'Dangerous' de Michael Jackson, obra de Mark Ryden.
El disc 'Dangerous' de Michael Jackson, obra de Mark Ryden.

Dins l’exposició es pot veure creacions de portades d’alguns dels discos més cèlebres de la història de la música com el Dangerous de Michael Jackson o d’altres com One Hot Minute de Red Hot Chilli Peppers. “La característica principal d’aquest moviment és que tracta d’artistes que venen d’un món més comercial, molts es dedicaven al disseny gràfic o realitzant portades de discs. Altres també venen del món del còmic. Tots són artistes autodidactes que procedeixen de subcultures”, reflexiona la comissària de l’obra, Antonella Montinaro, sobre aquest retrat de mons fantàstics on barreja tècniques tradicionals amb altres temàtiques.

Dues de les 'nines' coleccionades per Salvador Lévaro.
Dues de les 'nines' coleccionades per Salvador Lévaro.

Pel que fa a l’art lowbrow, el col·leccionista i metge mexicà, Salvador Lévaro, resident al Principat, també ha pogut fer pública la seva mostra de nines, una passió que ve de fa molt temps enrere: “Soc de Mèxic i d’alguna manera allà existeixen dos artistes que van ser Leonora Carrington i Remedios Varo. Són artistes que feien escultura i pintura, persones que m’han inspirat per aquesta part mística de l’art”, explica destacant el fet que les seves dues inspiracions pintaven de nit, en un clar element d’intuïció respecte a l’obra. “Ens mostra el vincle de l’ésser humà amb la naturalesa. Està plena de simbolisme”, conclou sobre la seva pròpia part, convidant a tothom a dedicar-li uns minuts.  

Comentaris

Trending