Observant els astres de ben a prop

En el marc de la fira Andoflora que se celebra a la Massana, el telescopi de les Fontetes ha permès als visitants apreciar com és el sol durant la jornada diürna i aprendre sobre aurores boreals

Els més petits no s'han volgut perdre la vista des del telescopi.

Després d’una nit molt intensa pel que fa als fenòmens lluminosos i les aurores boreals a gran part del territori europeu, la plaça de les Fontetes de la Massana ha estat l’escenari diürn perquè tothom tingués l’oportunitat de veure per primera vegada el sol en la seva màxima esplendor.  Gràcies a un telescopi facilitat pel Parc Astronòmic Muntanyes de Prades i als consells de l’astrofísica Georgina Serven, els assistents a l’Andoflora han pogut apreciar les particularitats de l’estel central del sistema solar abans que es pongui.

La pujada de temperatures s’ha notat aquest matí a La Massana, on aquesta setmana s’ha donat el tret de sortida a la fira Andoflora, que abastirà a la parròquia amb multitud d’activitats durant el cap de setmana. Al centre de la plaça de les Fontetes, els visitants han pogut gaudir d’un telescopi que permetia veure un astre com el sol sota un cel que fa poc més d’un any va rebre el certificat Starlight per la seva nitidesa i qualitat.

Ha estat gràcies a la col·laboració de l’astrofísica Georgina Serven, gerent i guia del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, que els visitants han pogut apropar-se mitjançant un telescopi a l’estel més important de la nostra constel·lació. “Té una sèrie de filtres, com si fossin ulleres de sol -molt potents-, que ens limiten la quantitat de llum. De fet, quan mirem al sol, ens molesta molt i tendim a tancar-los. Per fer-ho amb seguretat, utilitzem aquest telescopi que ens garanteix aquesta protecció”, aconsellava l’experta mentre passaven un per un els qui s’hi ha aplegat a la cua.

Així es veia el sol vist des del telescopi.

A les lents del telescopi s’hi podia veure una boleta vermella -el sol- sobre un fons negre que fa referència al cel. “Imagineu-vos quantes ulleres de sol porta el telescopi per veure el cel tan fosc”, explicava Serven als més curiosos. Durant el matí han estat moltes les persones que han volgut fer una ullada al telescopi, i a la nit, segur que aprofitaran les jornades d’observació per aturar-se sota la llum de la lluna

Les aurores boreals, cada cop més comunes

I és que aquesta passada nit, molts ciutadans han pogut gaudir de les imatges més exòtiques i inusuals que han deixat les aurores boreals que s’apreciaven al cel. Serven explica que aquest fenomen és degut al fet que “recentment hi ha hagut l’explosió més gran d’aurores boreals en els últims vint anys”, i això ha permès veure-les des de latituds molt baixes. Els qui estavaen desperts, asseguren que es podien veure a ull nu, i Serven recomana prendre-hi atenció perquè no serà la primera vegada.

OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA
Georgina Serven, explicant el funcionament del telescopi.
L'observació del sol ha estat un èxit en el marc de l'Andoflora.